Naar homepage
Programma

Hoe 'Child In Time' ontstond

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe 'Child In Time' ontstond

Het is juni 1970 wanneer Deep Purple het nummer 'Child In Time' uitbrengt.

Het nummer duurt tien minuten en vijftien seconden en staat al sinds de eerste editie van de Top 2000 in de lijst.

Twee kanten

Leadzanger Ian Gillan schrijft de tekst voor het protestnummer. In 2002 geeft hij aan in een interview: "Er zijn twee kanten aan het nummer - de muzikale kant en de lyrische kant. Aan de muzikale kant was er dit nummer 'Bombay Calling' van een band genaamd It's A Beautiful Day. Het was fris en origineel. Jon Lord speelde het nummer op een dag op zijn keyboard en het klonk goed. We wilde graag iets nieuws schrijven, maar dit als basis houden. Toen had ik echter nog niet het originele 'Bombay Calling' gehoord. Met de Koude Oorlog in onze gedachten hebben we de tekst 'sweet child in time, you will see the line', bedacht. Jon Lord zorgde voor het stuk op het keyboard en Ritchie Blackmore had de gitaarpartijen al klaar. Het nummer weerspiegelde in feite de stemming van het moment en daarom werd het zo populair."

'Bombay Calling'

In het intro is uiteindelijk een melodie te horen op het hammondorgel, verzorgd door Jon Lord, en geïnspireerd op het nummer 'Bombay Calling'. De zangpartij wordt verzorgd door zanger Ian Gillan in crescendo. Zijn stem wordt in het nummer steeds luider en luider, om vervolgens in vol gillen over te gaan. De band It's A Beautiful Day vond het goed dat het nummer werd gebruikt als inspiratie. In ruil daarvoor haalde de band weer inspiratie uit Purple's 'Wring That Neck' voor hun eigen nummer 'Don en Dewey' op het tweede album Marrying Maiden uit 1970.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

Het nummer weerspiegelde in feite de stemming van het moment en daarom werd het zo populair

Ian Gillan

'Child In Time' verschijnt op het album Deep Purple In Rock. Van 14 oktober 1969 en 13 april 1970 is de band te vinden in de drie Londense studio’s IBC, De Lane Lea en Abbey Road, om het materiaal op te nemen voor de plaat. Jon Lords specifieke sound op het orgel ontstaat doordat hij niet alleen een Marshall-versterker, maar ook een Leslie-speaker heeft aangesloten op zijn Hammondorgel. Op 'Child In Time' bespeelt Ritchie Blackmore niet zijn Fender Stratocaster, maar een Gibson ES-335 gitaar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook collega's zijn onder de indruk van deze plaat. Lars Ulrich van Metallica heeft aangegeven dat het zijn favoriete nummer is. Toen hij negen jaar oud was is hij samen met zijn vader naar een show van Deep Purple geweest en het veranderde zijn leven. "Dit is hun meest iconische moment", aldus Ulrich over 'Child In Time' in een interview met Rolling Stone. "Ik heb het 92.000 keer gehoord en het klinkt nooit minder dan geweldig."

Foto omslag: Bullet-Ray

Ster advertentie
Ster advertentie