Programma

Kankerexpert pleit voor verbod op zonnebanken

  1. Nieuwschevron right
  2. Kankerexpert pleit voor verbod op zonnebanken

We moeten met z'n allen af van het idee dat 'bruingebrand' gezond is. Daar is kankerexpert Peter Huijgens heel duidelijk in. Jan-Willem en Jeroen bellen hem tijdens Jan-Willem Start Op.

Veel mensen maken zich er schuldig aan tijdens de wintermaanden. Eventjes onder de zonnebank om nét dat 'gezonde' gebruine tintje te krijgen. Mensen weten vaak wel dat het schadelijk is, maar dat houdt ze niet tegen. Kankerexpert Peter Huijgens wil een verbod op zonnebanken.

Huidkanker neemt toe

Jan-Willem en Jeroen bellen hem op. Waarom moet dat verbod er komen? Peter: "Je huid bestralen met UV-lampen en teveel zonlicht is heel ongezond. Dat is dan ook de reden dat de frequentie van huidkanker toeneemt in Nederland. Dit kunnen we terugdringen door op te houden met het gezond vinden om er bruin en krokant uit te zien."

De aanleiding voor zijn betoog is dat het vandaag Wereldkankerdag is. Het aantal gevallen van huidkanker is flink toegenomen. "Er zijn diverse soorten huidkanker, maar allemaal heel vervelend. Op dezelfde manier waarop we met roken en longkanker zijn omgegaan, moeten we nu tegen elkaar zeggen 'hou op met je te laten bruinbranden op een niet verantwoorde wijze."

Riscio van zonnebanken

Maar kun je dan helemaal niet naar de zonnebank? Jan-Willem gaat één keer per maand en vraagt zich af of ook dit al schadelijk is. Ook hierbij moet je al oppassen: "Directe verbanden zijn lastig te leggen, maar naarmate er meer UV licht op je huid komt, stijgt de kans om huidkanker te krijgen. Als je één keer in het halfjaar gaat zal het wel meevallen." Het gaat volgens Peter meer om de cultuur achter het branden. We moeten ons beeld over bruingebrande mensen veranderen.

Luister hieronder het gesprek met Jan-Willem, Jeroen en huidexpert Peter terug.

NPO Radio 2 in actie voor KWF

De eerste week van september staat bij NPO Radio 2 al jaren in het teken van KWF. Afgelopen jaar stond NPO Radio 2 op camping de Pampel in Hoenderloo om 100 uur radio te maken tijdens de Collecteweek. Heb je dit gemist? We hebben alle optredens en de mooiste foto's van de week op een rijtje gezet.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie