Programma

Zo zorg je goed voor je huisdieren met deze hitte

  1. Nieuwschevron right
  2. Zo zorg je goed voor je huisdieren met deze hitte

Misschien heb je wel een hond, kat, konijn of parkiet en die vinden deze hitte niet heel fijn. Wat kun je doen om goed voor ze te zorgen tijdens deze warme dagen? Paul belt met dierenarts Tawina.

Hebben dieren het warmer dan mensen? Dierenarts Tawina: "Ja en soms misschien wel warmer. Ze kunnen moeilijker aangeven wat ze willen. Dieren kunnen veel slechter zweten dan mensen, dus daarom is het belangrijk dat ze meer in de schaduw zitten."

Hete asfalt

Honden kunnen niet zweten via hun vacht, maar kunnen gelukkig wel via een andere weg warmte kwijtraken. "Ze raken wat warmte kwijt via hun oren en hun voetzooltjes. Het is daarom goed om de zooltjes nat te houden en in ieder geval niet over het hete asfalt te lopen", vertelt Tawina. "Als je er zelf niet lekker op kunt lopen met je blote voeten, dan zou ik zeker niet je huisdieren erop laten lopen."

Spelen met water

Wat kun je doen om een huisdier te laten afkoelen? "Je kunt voor je hond een handdoek goed natmaken en een beetje uitwringen en dat ze daarop kunnen liggen om verkoeling te krijgen", vertelt de dierenarts. "Spelen met water is een groot plezier, maar probeer het dan niet in de volle zon te doen. Ze zijn er af en toe best wel druk mee en dan kunnen ze toch oververhit raken ondanks dat ze met water bezig zijn." Voor konijnen is het belangrijk om ze in de schaduw te zetten. "Probeer een konijn in de schaduw te zetten of in huis te zetten. Witte lakens over het hok hangen is ook fijn om te voorkomen dat de zon niet direct op een hokje staat de branden."

Oververhitting herkennen

Hoe herken je oververhitting bij een dier? "Je gaat snel zien dat ze veel sneller gaan ademen. De hartslag gaat flink omhoog. In ernstige gevallen ga je merken dat ze minder goed om je gaan reageren. Ze kunnen echt in shock raken en dan is het echt noodzakelijk dat je snel een dierenarts belt", vertelt Tawina.

Wat kan een dierenarts betekenen voor een oververhit huisdier? Je hoort het hieronder:

Rabbering Laat

Je hoort Rabbering Laat van maandag tot en met donderdag van 22:00 tot 00:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie