Programma

De bijna weggegooide hit van Cher

  1. Nieuwschevron right
  2. De bijna weggegooide hit van Cher

Zangeres en actrice Cher mag met recht de Comeback Queen genoemd worden, want om de zoveel jaar staat ze weer volop in de schijnwerpers. Zo ook in 1989, met de omstreden hitsingle If I Could Turn Back Time.

Veel beroemde liedjes worden bij toeval een hit of zien soms bijna het levenslicht niet omdat de makers ervan het potentieel van zo’n nummer niet horen. If I Could Turn Back Time is daar een uitstekend voorbeeld van. Wanneer Cher nummers zoekt voor de opnames van haar negentiende studioalbum Heart Of Stone komt songschrijfster Diane Warren bij haar langs met een demoversie van If I Could Turn Back Time. Warren heeft op dat moment al grote internationale hits op haar cv staan, waaronder Rhythm Of The Night van DeBarge, Nothing’s Gonna Stop Us Now van Starship en Don’t Turn Around van Aswad. Later schrijft ze nog nummer 1-hits voor Aerosmith, No Mercy en LeAnn Rimes.

Smekend op haar knieën

Diane Warren heeft If I Could Turn Back Time specifiek voor Cher gecomponeerd en de rocksong is volgens de hitmaker op het lijf van de superster geschreven. Nadat Cher de demo gehoord heeft, laat ze Warren echter weten dat ze het een stom nummer vindt. De liedschrijfster is stomverbaasd door Chers reactie, maar laat het er niet bij zitten. "Ik moest op mijn knieën zitten om haar te smeken", zegt Warren er naderhand over. Ze zou zelfs Chers benen vastgeklampt hebben tot de zangeres toegaf het liedje op te nemen. Pas tijdens het inzingen van het nummer is Cher ervan overtuigd dat If I Could Turn Back Time wel eens een grote hit zou kunnen worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Grootste solohit sinds de sixties

En of het een grote hit wordt. In de VS, Canada, Australië en de meeste Europese landen is If I Could Turn Back Time Chers meest succesvolle single van de jaren tachtig. Alleen in Groot-Brittannië en Ierland doen het Meat Loaf-duet Dead Ringer For Love en het door Michael Bolton geschreven I Found Someone het beter dan If I Could Turn Back Time. In Nederland is If I Could Turn Back Time de eerste top 10-notering van Cher sinds Sunny in 1966 de eerste plaats bereikt (met haar toenmalige echtgenoot Sonny Bono). Pas in 1998 scoort ze haar eerste en enige solo-nummer 1-hit met Believe.

Te sexy voor MTV

Wanneer If I Could Turn Back Time in de zomer van 1989 verschijnt, is Cher net 43 lentes jong, maar ze wordt nog altijd te sexy bevonden door MTV. De door Marty Callner geregisseerde videoclip mag pas ’s avonds laat op het muziekstation worden vertoond omdat Chers billen prominent te zien zijn in haar zeer verhullende outfit. Zeeslagveteranen uit de Tweede Wereldoorlog spreken hun ongenoegen uit over het 'aanstootgevende' gedrag van Cher op het slagschip USS Missouri. Ondanks de controverse is de Amerikaanse marine blij met de videostoot, want ze hopen op deze manier gratis nieuw personeel te rekruteren. Dat blijkt uiteindelijk niet zo te zijn: het marinepersoneel is sinds 1989 bijna gehalveerd.

Cher in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2020 staat If I Could Turn Back Time van Cher op nummer 1839 in de NPO Radio 2 Top 2000. Benieuwd naar het stijgen en dalen van het nummer in de lijst? Check dan onze statistieken!

Foto omslag: YouTube still

Ster advertentie
Ster advertentie