Programma

Eerste Nederlandse videobelfilm gemaakt tijdens quarantaine

  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste Nederlandse videobelfilm gemaakt tijdens quarantaine

Films maken zit er tijdens de coronacrisis even niet in. Of toch wel? Toneelgroep Maastricht bedacht een creatieve manier om hopelijk onder hun faillissement uit te komen, namelijk een videobelfilm.

Lockdown is een komische thriller over het leven in quarantaine, geschreven door Luuk van Bemmelen en geregisseerd door Pieter Kuijpers. De film vertelt het verhaal over de artistieke Michel, die net als iedereen ook te maken heeft met de quarantaine. Hij krijgt in de film te maken met grote vragen en dilemma's over zijn gezelschap, zijn huwelijk en zijn gezondheid.

Pieter Kuijpers

Wout belt met regisseur Pieter Kuijpers, die onder andere Van God Los regisseerde. Halverwege maart overleed Pieters oom aan het coronavirus. Hij was onderweg naar de begrafenis toen hij werd gebeld door toneelgroep Maastricht. Zij kunnen momenteel niet spelen, maar willen met liefde weer aan de slag. "Ik ben een beetje links en rechts rond gaan vragen tot uiteindelijk Luuk van Bemmelen met het briljante idee van een videobelfilm kwam", vertelt Pieter. Twee weken later nam het stel de film op. Pieter vertelt dat hij vervolgens nog twee weken aan een stuk, dag en nacht, heeft gemonteerd: "Het was net alsof ik weer op school zat. Stiekem ben ik er best trots op."

Draaidagen

Pieter legt uit hoe een draaidag eruitziet: "Alle acteurs zitten voor hun computers en spelen via onder andere Zoom hun scenes. Ik kijk mee en geef aanwijzingen." Bij iedere computer plaatste de crew een extra cameraatje, zodat de beeld- en geluidkwaliteit nog beter uit zou komen. "Alle acteurs hebben het waanzinnig goed gedaan. Ook ik zelf vond het heel erg leuk om op deze manier een film op te nemen", aldus Pieter.

Benieuwd naar de film? Je kunt hem hier bekijken.

WOUT2DAY

Je hoort Wouter van maandag tot en met donderdag van 18:00 tot 20:00 uur met Wout2Day op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie