Programma

Sessiedrummer Jim Keltner drumt zich een weg door alle stijlen

  1. Nieuwschevron right
  2. Sessiedrummer Jim Keltner drumt zich een weg door alle stijlen

In het Gouden Trommelvlies zet Emmely elke week een legendarische drummer in het zonnetje. Deze week is dat sessiedrummer Jim Keltner.

Het is misschien niet de meest bekende naam bij het grote publiek, maar sessiedrummer Jim Keltner heeft drums gespeeld bij talloze grote namen. Zo tourde hij met Joe Cocker, speelde hij met John Lennon en was hij de grote inspiratie van Toto-drummer Jeff Porcaro.

Meest gevraagde drummer

Jim startte, net als menig andere drummer, als jazzdrummer. Toen in de jaren vijftig en zestig pop- en rockmuziek in de stroomversnelling kwam, moest Jim zich aanpassen. “Hoewel hij de eerste paar jaar weinig verdiende en financieel werd ondersteund door zijn vrouw, liep het halverwege de jaren zestig storm en was hij zo’n beetje de meest gevraagde drummer in Los Angeles”, vertelt Emmely. Hij gaat op tour met Joe Cocker en speelde vervolgens voor artiesten als John Lennon, Carly Simon en Ringo Starr.

Ongewone accenten

Zijn jazz-geschoolde drumkwaliteiten maken zijn werk enorm divers. Hij legt accenten op plekken die door anderen als ongewoon beschouwd worden en speelt altijd met gemak. “Alsof het hem geen moeite kost, met zeer waarschijnlijk een zonnebril op zijn neus”, aldus Emmely. Jim is eigenlijk al sinds de jaren zestig onafgebroken aan het werk. “Het mooie aan hem is dat hij altijd kijkt naar wat er gebeurt in de muziek en hoe hij daar iets aan kan toevoegen. Van John Lennon en Bill Withers in de jaren zeventig naar Bob Dylan en Pink Floyd in de jaren tachtig.” In de jaren negentig drumde hij voor Lionel Richie en tegenwoordig is hij af en toe ook drummer van John Mayer. Al in al is het een drummer die niet meer weg is te denken uit de pop- en rockmuziek.

Jim klinkt op werkelijk elke plaat compleet anders. Check het fragment hieronder voor een compilatie!

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat elke zaterdag en zondag van 10.00 tot 12.00 uur op NPO Radio 2.

​Foto omslag: YouTube still

Ster advertentie
Ster advertentie