Programma

Jan fluit als eerste Nederlander wedstrijd met beenprothese

  1. Nieuwschevron right
  2. Jan fluit als eerste Nederlander wedstrijd met beenprothese

Jan Lolkema fluit vanavond als eerste scheidsrechter in Nederland een voetbalwedstrijd met beenprothese.

In Jan-Willem Start Op! belt Wouter met Jan Lolkema. Hij fluit al 25 jaar lang voetbalwedstrijden, tot hij in 2012 uit het niets een ongeluk krijgt met zijn knie. Hij liep op een normale vlakke vloer, toen plots zijn knie op slot ging en helemaal afscheurde.

Eerste scheidsrechter met beenprothese

“Ik heb jaren aan de opiaten gezeten en voelde me net een verslaafde. De pijnstilling werd alsmaar verhoogd en verergerd, tot we als gezin besloten dat het zo niet verder kon.” In 2018 kiest Jan voor een amputatie. Hij ruilt hiermee zijn been in voor een prothese. Sindsdien heeft Jan niet stil gezeten. Hij kan alweer hardlopen en heeft alle manoevres onder de knie die een scheidsrechter nodig heeft. "Wilskracht heeft mij geholpen te komen waar ik nu ben." Vanavond fluit Jan voor het eerst weer een wedstrijd. Hij is hiermee de eerste scheidsrechter in Nederland die een wedstrijd fluit met een beenprothese.

Amputatievoetbal

Amputatievoetbal heeft compleet andere regels dan normaal veldvoetbal. De voorwaarde om mee te spelen als veldspeler is een gedeelte of een heel been missen. Voor keepers is de voorwaarde dat zij maar één arm mogen hebben. "De veldspelers moeten lopen met krukken en zijn verplicht alles te doen met hun niet geamputeerde been. Wanneer de bal op de stomp of de kruk komt, moet ik affluiten. Dat is hands." Ook is het veld een stuk kleiner dan bij normaal voetbal.

Jan zamelt geld in voor een speciale sportprothese:

Jan fluit vanavond als eerste scheidsrechter in Nederland wedstrijd met beenprothese

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem en Jeroen elke werkdag tussen 06.00 en 09.00 uur met Jan-Willem Start Op op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie