Programma

Arctic Monkey-drummer Matt Helders is koning van de intro’s

  1. Nieuwschevron right
  2. Arctic Monkey-drummer Matt Helders is koning van de intro’s

In het Gouden trommelvlies zet Emmely de schijnwerpers op de grootste drummers ter wereld. Deze week is dat de drummer van een van de grootste bands van de laatste 15 jaar: Matt Helders van Arctic Monkeys.

Hij is de koning van de intro’s, maar werd alleen maar drummer doordat die plek in de band nog gevuld moest worden. Matt vertelt dat de band begon als hobby en dat ze nooit hadden gedacht dat ze het gingen maken. Niets bleek minder waar.

Olympische spelen

Hun debuutalbum werd het best verkopende debuutalbum ooit in Groot Brittannië en in 2012 mogen ze de Olympische spelen openen. 1 miljard mensen wereldwijd kijken naar dit optreden inclusief queen Elizabeth. Eén jaar later komt de band met hun grootste hit tot nu toe. Het nummer Do I Wanna Know van het album AM heeft 1 miljard streams op Spotify en 1 miljard views op YouTube. Nu is Arctic Monkeys niet meer weg te denken uit de muziekscene.

Artiesten zien wat Matt kan

Het populairste lid van de band is zanger Alex Turner, maar als je wat langer kijkt, zie je dat alles wat de band doet eigenlijk leunt op het loeistrakke vellenwerk van Matt. Ook andere artiesten zien wat hij kan. Zo vraagt Iggy Pop hem op zijn album in 2016, noemt Dave Grohl hem een ‘killer drummer’ en zegt The Guardian over zijn drumstijl: “Als je alles van het album weghaalt behalve de drums van Matt, zou je nog steeds aandachtig blijven luisteren.”

De perfecte aangever

“Matt zijn stijl is met de jaren veranderd en volgens muziekcritici klinkt het nu volwassener”, vertelt Emmely. “Hij klinkt als een klassieke drummer die niet bang is om moderne technieken toe te passen. Matt weet precies wanneer hij het gaspedaal moet intrappen en loslaten. De perfecte aangever dus.”

​Luister hieronder naar de koning van de intro's:

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat met Emmely de Wilt elke zaterdag en zondag van 09:00 tot 12:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie