Programma

Tien feitjes over Ten

  1. Nieuwschevron right
  2. Tien feitjes over Ten

Het is vandaag 24 jaar geleden dat Pearl Jam zijn debuutalbum uitbracht: Ten. Een goede reden voor tien feitjes die je nog niet weet over Ten!

1. Auditie

Zanger Eddie Vedder schrijft de teksten van onder ander 'Alive' en 'Once' voordat hij lid is van Pearl Jam. Het bandje met instrumentale demo's van de nummers komt bij de zanger terecht en hij stuurt de teksten terug. In oktober 1990 wordt hij uitgenodigd voor een auditie.

2. Kort, maar krachtig

De titels van negen van de elf nummers op het album Ten bestaan slechts uit één woord. Alleen 'Even Flow' en 'Why Go' vallen buiten de boot.

3. Mookie Blaylock

Meerdere van de nummer op het debuutalbum zijn opgenomen onder een tijdelijke bandnaam: Mookie Blaylock. De naam komt van een basketballer van de New Jersey Nets. De albumtitel 'Ten' is afkomstig van zijn shirtnummer.

4. Drie drummers

Pearl Jam heeft drie drummers gehad in de periode tussen het opnemen en het uitbrengen van het album: Dave Krusen, Matt Chamerblain and Dave Abbruzzese.

5. Kurt Cobain

Als Ten uitkomt heeft Nirvana-zanger Kurt Cobain veel kritiek op de band. Het zou geen echte indie-rock plaat zijn vanwege alle gitaarsolo's. Uiteindelijk worden Cobain en Eddie Vedder toch nog goede vrienden.

6. Crazy Eddie

Eddie Vedder zou nooit de zanger van Pearl Jam zijn geworden zonder voormalig drummer van de Red Hot Chili Peppers. De bandleden zochten nog een zanger en vroegen de drummer of hij niet iemand wist. Ja hoor, 'Crazy Eddie' was een succes.

7. Van 0 naar 10 miljoen

Ten is regelmatig te vinden in 'beste album ooit'-lijstjes, maar dat was in het begin wel anders. De verkoop gaat aanvankelijk langzaam en pas halverwege 1992 wordt het echt opgepikt. Inmiddels zijn er meer dan 10 miljoen exemplaren van verkocht.

8. Rock Band

In 2009 wordt Ten opnieuw uitgebracht. Alle nummers van het album zijn dan ook te downloaden voor het spel Rock Band, waarin je ze zelf kunt spelen.

Pearl Jam in de Top 2000

9. Vier van de vijf

In de Top 2000 van 2014 staan vijf nummers van Pearl Jam, vier daarvan zijn afkomstig van het debuutalbum. De vijfde plaat is 'Just Breathe'.

10. Beste album allertijden

Het album is meerdere malen verkozen bij verschillende media als het beste album allertijden. Voor een debuutplaat zeker een goede prestatie!

Ster advertentie
Ster advertentie