Programma

Ophef over nepleerlingen die RTL op school plaatste

  1. Nieuwschevron right
  2. Ophef over nepleerlingen die RTL op school plaatste

Veel ophef over een nieuw experiment van RTL. Zij plaatsten op een school in Veenendaal namelijk vijf leerlingen met een nep-identiteit. Waarom ze dat deden? Frank belt met Kim Koppenol van RTL.

Problematiek docenten en leerlingen

De televisiemakers plaatsten de nep-leerlingen op de school voor een nieuwe documentaireserie. "We wilden al langer een programma maken over middelbare scholen in Nederland", vertelt Kim Koppenol. "Met name over de problematiek waar docenten, leerlingen en ondersteunend personeel nu tegenaan lopen. Het schijnt ook dat honderden leerlingen van school moeten wisselen om wat voor reden dan ook."

Expertleerlingen

Die problematiek wilden ze belichten met deze nieuwe documentaireserie. Waarom ze hiervoor nepleerlingen op de school plaatsten? "Juist om het onderliggende gevoelsleven van leerlingen te laten zien, hebben we vijf expertleerlingen laten instromen", legt Koppenol uit. Die leerlingen hebben niet hun ware identiteit onthult en waren met een reden expert. "Ze hebben zelf op de middelbare school gekampt met echte problemen die voor heel veel leerlingen herkenbaar zijn."

Nepleerlingen terug naar de school

Uiteindelijk zijn de leerlingen na twee weken ontmaskerd. Dit zorgde voor veel ophef. Een reden waarom de expertleerlingen vandaag eenmalig terug zullen keren naar school. “De vijf expertleerlingen zijn vandaag op school om te vertellen aan de docenten en leerlingen waarom ze mee hebben gedaan", vertelt Koppenol.

Luister het hele gesprek hieronder:

RTL plaatste nepleerlingen op Veenendaalse school. Waarom?

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie