Programma

Liedintro's zijn 78 procent korter geworden

  1. Nieuwschevron right
  2. Liedintro's zijn 78 procent korter geworden

Top 10-hits uit de jaren 80 hadden gemiddeld een intro van zo'n twintig seconden. Nu, dertig jaar later, wordt gemiddeld na vijf seconden al de zang ingezet.

Hoger tempo

Uit onderzoek van Léveillé Gauvin, gepubliceerd in het blad Musicae Scientiae, blijkt dat liedintro's in dertig jaar tijd 78 procent korter zijn geworden. Hij deed zijn onderzoek op basis van hits die de tussen 1986 en 2015 in de top 10 van de hitlijsten stonden. Niet alleen zijn de intro's tegenwoordig korter dan in de 80s, het gemiddelde tempo van de hits ligt ook acht procent hoger dan dertig jaar geleden. Daarnaast zijn de songtitels aanzienlijk korter geworden.

Een typische 80s-hit:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Persoonlijk merk

Volgens Gauvin zijn deze veranderingen het gevolg van een groter muzikaal aanbod via streamingdiensten en de korte aandachtsspanne van luisteraars. Als artiest wil je immers niet dat mensen je liedje skippen. "Artiesten en producers zien hun liedjes minder als culturele producten en steeds meer als een advertentie voor zichzelf", schrijft Gauvin. "Hun product is niet per se dat liedje, maar hun persoonlijke merk."

Een typische hit uit 2017:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Henk Kanning over kortere liedintro's

​Thijs sprak in zijn programma EHBO-show met muziekkenner Henk Kanning. "We kunnen er nog even van genieten, maar wie weet bestaat het binnenkort niet meer", aldus Kanning. Ook het tempo van de muziek is verhoogt met maar liefst acht procent. Komt dit omdat mensen minder geduld hebben? "Nummers moeten meteen gegrepen worden door de luisteraar vanwege de streamingcultuur. Op het moment dat een nummer niet meteen opvalt zapt de consument door." Welk intro mag nooit ingekort worden volgens Kanning? Je hoort het hieronder:

Ster advertentie
Ster advertentie