Programma
KRO-NCRV

Directeur Aidsfonds: ‘Mensen met hiv worden uitgesloten van zorg’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Directeur Aidsfonds: ‘Mensen met hiv worden uitgesloten van zorg’

Maandag verscheen er een nieuwe zorgverzekering genaamd Selectivia. Dit bleek een nepverzekering te zijn, gelanceerd door het Aidsfonds. Ruud belt tijdens De Wild In De Middag met Mark Vermeulen, directeur van het Aidsfonds, om te vragen naar het doel van deze actie.

Deze nieuwe zorgverzekering zou hun klanten selecteren om verschil in prijs en kwaliteit te kunnen maken. Zo zou je geen hoge premie gaan betalen voor de zorg van anderen. Ook geef je jouw seksuele geaardheid, gender en oriëntatie door. Mark Vermeulen, directeur van het Aidsfonds, reageert op de advertentie van deze nepzorgverzekering: “Het was de bedoeling om mensen te laten schrikken. In Nederland sluiten wij niemand uit, iedereen heeft recht op een basiszorgverzekering ongeacht wie je bent. Dat is een groot goed waar we ook ontzettend blij mee zijn”, vertelt Mark.

Uitsluiting van zorg

Mark legt uit dat het probleem vooral bij de rest van de wereld ligt: “Wat we zien is dat wereldwijd heel veel mensen worden uitgesloten worden van zorg. Dus ook heel veel mensen met hiv worden uitgesloten om wie ze zijn, waar ze wonen en van wie ze houden. Met deze actie trappen we onze campagne af richting Wereld Aids Dag en vragen we aandacht voor het feit dat er miljoenen mensen met hiv worden uitgesloten van zorg. In Nederland is het goed geregeld, maar wereldwijd hebben we nog heel veel te doen.”

Op dit moment heerst er op de wereld nog steeds een aidsepidemie. “We zijn al veertig jaar bezig met aids. Ik leef zelf ook met hiv, dat betekent dat ik één pil per dag slik en net zo’n gezond leven kan leiden als iemand die niet besmet is”, legt Mark uit. Het probleem ligt volgens hem ook echt bij de landen zelf: “Het zit hem niet in de prijs van de medicijnen, niet in de toegankelijkheid daarvan, maar echt in het feit dat mensen niet mogen zijn wie ze willen zijn en daardoor hiv oplopen.”

Luister hieronder het hele gesprek waarin Mark vertelt over schrijdende situaties hoe de rest van de wereld omgaat met hiv.

Video niet beschikbaar

De Wild In De Middag

Je hoort De Wild In De Middag iedere maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie