Programma

Jeugd veel vaker aan de botox, effect soms desastreus?

  1. Nieuwschevron right
  2. Jeugd veel vaker aan de botox, effect soms desastreus?

Uit nieuw onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat steeds meer jongeren cosmetische ingrepen laten uitvoeren. Waarom is het zo populair? Ruud belt met dokter Felicia om er meer over te weten.

In tien jaar tijd is het aantal jongeren van 18 tot 25 jaar dat cosmetische ingrepen laat doen verdrievoudigd. Is het schokkend waar het Erasmus MC mee komt? "Het is voor het eerst echt goed bijgehouden en geregistreerd hoeveel botox- en fillerbehandelingen er per leeftijdscategorie worden gedaan. We proefden altijd al deze tendens, maar nu zijn er harde cijfers", vertelt Felicia. "Het is zeker interessant."

'Het is maar een prikkie'

'Is dit niet hartstikke duur?', vraagt Ruud zich af. "Dat wisselt en daar zit ook een deel van het gevaar in. Het is nog steeds mogelijk om deze behandelingen niet bij artsen te krijgen", legt ze uit. Hoe weet je wanneer iemand een goede dokter is? "Het is gelukkig zo dat we een openbaar BIG-register hebben en daar staan alle artsen in. Veel mensen denken: 'Het is maar een prikkie'. Dat is totaal niet het geval! Je kunt best veel schade maken. Zeker in het gezicht."

Beïnvloedbare leeftijd

Toch blijft een botox- of fillerbehandeling populair onder jongeren. "Voornamelijk omdat het wel een beïnvloedbare leeftijd is. Ze zijn heel gevoelig voor social media. Het kan ook zijn dat vrienden een behandeling hebben gedaan of ze zien bij zichzelf kleine tekortkomingen", vertelt dokter Felicia. "Op oudere leeftijd is dit toch wel minder sterk." Is het zorgelijk deze ontwikkeling? "Zolang ze maar bij de juiste artsen komen dan valt het wel mee."

Is het gevaarlijk om botox of fillers te gebruiken? Je hoort 't hieronder:

Jeugd veel vaker aan de botox, effect soms desastreus

De Wild in de Middag

Je hoort De Wild in de Middag elke werkdag van 16:00 tot 18:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie