Programma

Nederlandse voedselbanken kampen met onzekerheid

  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse voedselbanken kampen met onzekerheid

Door het hele land hebben voedselbanken het moeilijk; de aanvoer van voedsel is onzeker en oude vrijwilligers haken af. Ruud belt met Leo Wijnbelt, voorzitter van Voedselbanken Nederland, over de huidige situatie.

Nederland heeft 170 voedselbanken, waar volgens Leo Wijnbelt de situatie overal verschillend is: "Er wordt keihard gewerkt om alles draaiende te houden. Onder meer door jonge mensen die komen vrijwilligen." Zij knappen klusjes op en ondersteunen de voedselbank waar nodig. Oudere vrijwilligers haken namelijk massaal af tijdens de coronacrisis, omdat ze ofwel binnen de risicogroep vallen of al ziek zijn. Jonge vrijwilligers zijn daarom meer dan welkom. Sommige voedselbanken hebben zelfs reservebanken met jongeren die willen helpen. "Het zijn dikwijls moeilijke omstandigheden waar we ons in bevinden, maar we zijn trots op wat we neerzetten", vertelt Leo.

Angst

Leo vertelt dat sommige klanten bang zijn om langs te komen, maar ze hebben eten nodig en dus geen andere keus. Leo: "We proberen de producten zodanig aan de klant te brengen dat het helemaal veilig is. Dat doen we door grote afstanden te houden en in sommige situaties zelfs te bezorgen." Hij vertelt dat er direct maatregelen worden getroffen zodra het voor de klant niet meer veilig is. Zo zijn ze afgelopen week een actie gestart: Stay Safe en Geef, om geld in te zamelen voor extra kosten. "Stel je voor dat voedselbanken vanwege onveilige omstandigheden moeten sluiten, dan zitten duizenden mensen en kinderen zonder eten. In een dergelijke situatie moeten we klanten supermarktbonnen kunnen geven, zodat ze boodschappen kunnen doen. Daarom hebben we het geld nodig, want als dit scenario zich voordoet, zijn we te laat", vertelt Leo.

Mogen dak- en thuislozen nog samenkomen bij de voedselbank? Beluister het hieronder:

Voedselbanken komen tekort, maar zetten stug door!

De Wild in de Middag

Je hoort Ruud de Wild elke werkdag van 16.00 tot 18.00 uur met De Wild In De Middag op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie