Programma

Vijf dingen die je niet wist over 'Let's Stay Together'

  1. Nieuwschevron right
  2. Vijf dingen die je niet wist over 'Let's Stay Together'

De gospel/soulzanger en dominee Al Green wordt geboren op 13 april 1946. Dit zijn vijf dingen die je niet wist over zijn Top 2000-notering 'Let's Stay Together'!

1. Al Green heeft de tekst in vijf minuten geschreven

Producer Willie Mitchell geeft Al Green een ruwe mix van de muziek die door Mitchell en drummer Al Jackson is ingespeeld. Vervolgens schrijft Green de tekst van het nummer in slechts vijf minuten tijd, maar hij weigert 'Let's Stay Together' op te nemen. Green en Mitchell maken hier twee dagen lang ruzie over, totdat Green uiteindelijk akkoord gaat met Mitchells voorstel om samen de studio in te duiken.

2. De single wordt bijna niet uitgebracht

Al Green is na afloop van het opnameproces allesbehalve tevreden over zijn kopstem in 'Let's Stay Together', omdat hij het geluid 'te dun' vindt klinken. Op het moment dat Green eindelijk tevreden is over een opname, staan er al meer dan honderd verschillende versies op band. Mitchell vertelt Green dat hij goud in handen heeft en het lukt Mitchell om hem te overtuigen. Het is maar goed ook dat dit gelukt is, want de single wordt door de twijfels van Green bijna niet uitgebracht.

3. Barack Obama vindt het helemaal te gek

In 1983, twaalf jaar na het uikomen van Al Greens single, scoort Tina Turner haar eerste hit met een cover van het nummer. Zij is niet de enige met een eigen versie van de track. In 2012 blijkt dat Barack Obama 'Let's Stay Together' helemaal te gek vindt, als hij tijdens een toespraak een kort stukje van de track zingt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

4. Er is gebruik gemaakt van publiek bij de opnames

Tijdens het opnameproces komt Mitchell op het idee om een groep van vijftig mensen uit te nodigen in de studio, omdat de producer ervan overtuigd is dat je een nummer pas echt goed over kunt brengen met publiek erbij. Het aanwezige publiek geniet in de studio van een wijntje en de stem van Al Green.

5. Green wil voor altijd microfoon nummer negen

Mitchell vraagt Green om de track met verschillende microfoons in te zingen. Microfoon nummer acht piept enorm en nummer tien klinkt te vlak. Uiteindelijk belandt de zanger achter microfoon negen en dat geluid past perfect bij de sound die ze voor ogen hebben. Vanaf dat moment wil Green voor altijd microfoon nummer negen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

​Foto omslag: screenshot YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie