Naar homepage
Programma

Rock & Roll Hall of Fame: Brief van Axl Rose

  1. Nieuwschevron right
  2. Rock & Roll Hall of Fame: Brief van Axl Rose

The Rock & Roll Hall of Fame werd 14 april weer uitgebreid met een record aantal artiesten. Zeventien bands en artiesten sluiten zich aan bij de prestigieuze lijst. Tijdens de jaarlijkse ceremonie treden wederom grote artiesten op en worden ze vereeuwigd in hun Hall of Fame. Er wordt een groot spektakel verwacht. Grote afwezige: Axl Rose van Guns N' Roses.

Hall of Fame

Vanaf 23 januari 1986 worden artiesten en bands opgenomen in de Hall of Fame. Dit wordt jaarlijks gedaan. De Rock & Roll Hall of Fame is een museum in Cleveland, Ohio in de Verenigde Staten. De grote invloeden van de rock & roll muziek zijn daar terug te vinden. Denk aan Elvis Presley, Ray Charles, B.B. King, The Beatles, Bob Dylan en Roy Orbison de eerste paar jaar. Recentelijk onder andere Tom Waits, Abba, Metallica en Genesis. Ze zijn allemaal te vinden in de Hall of Fame.

Guns N' (Rose)s

Guns ’N Roses is zaterdag aan de beurt. Tegenwoordig moet een band of artiest minstens 25 jaar actief zijn om ook maar in aanmerking te komen voor een nominatie. En dat is de rockband dit jaar. Het comité wilde de rockers meteen op de lijst hebben.

Axl Roses geeft aan dat hij zijn nominatie niet accepteert. Dat schreef hij in een brief die vandaag bij de Hall of Fame op de deurmat viel. Hierin meldt de zanger dat hij niet genoemd wilt worden tijden de ceremonie. Niet door zijn ex-bandleden, niet door de organisatie. Het zou geen aanval zijn op de Rock & Roll Hall of Fame, maar een motie van wantrouwen richting zijn oude bandleden van Guns N' Roses. De communicatie loopt, zacht gezegd, al jaren niet soepel tussen Roses en gitarist Slash.
Hij zal schitteren door afwezigheid, want de rest van Appetite for Destruction-bandleden zijn wel van plan aanwezig te zijn en eventueel zelfs op te treden.

It's So Easy - 1992

Sex Pistols kwamen ook niet

De actie van de zanger is een zeldzame. De enige artiesten die ooit eerder een nominatie hebben geweigerd zijn de Sex Pistols. Dat deden ze onsubtiel, maar heel duidelijk met deze brief naar de organisatie van the Rock & Roll Hall of Fame. Tekenend voor de punkers. Ze werden overigens wel ongevraagd opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame.

The Sex Pistols waren niet de enige die kritiek had op de organisatie. Ondanks dat de Hall of Fame wordt samengesteld door zeker 600 muziekcritici zijn de belangrijkste personen in het comité van samenstellers nooit (bekend) muzikant geweest. En ook zou het selectieproces niet transparant genoeg zijn.

Eervolle vermelding

Desondanks blijft een vermelding in The Rock & Roll Hall of Fame een echte eer. Dit jaar wordt de Hall uitgebreid met zeventien namen: Guns N' Roses, Red Hot Chili Peppers, Donovan, Laura Nyro, The Small Faces/Faces, Beastie Boys, The Crickets, The Famous Flames, The Midnighters, The Comets, The Blue Caps, The Miracles.

Maar of het proces nou honderd procent eerlijk is of niet, of de lijst inderdaad te lang is geworden, één ding is zeker: de ceremonie is elk jaar weer een geweldig feest met rockende artiesten. Denk aan het 25 jarig bestaan van de Rock & Roll Hall of Fame in 2009 met een ronddraaiend podium en meer dan een dozijn grote artiesten op dat podium.

Ceremonie 2012

Wie er dit jaar precies gaat optreden in Cleveland houdt de organisatie zo lang mogelijk geheim. De ‘originele’ setting van Guns N' Roses, waarmee het legendarische Appetite for Destruction werd opgenomen zal in ieder geval niet op het podium verschijnen. Helaas, het leek de laatste mogelijkheid om die hardrock combinatie ooit nog een keer samen te krijgen.

Niets aan te doen, ‘Anything Goes’.

Ster advertentie
Ster advertentie