Programma

Efteling-componist spant rechtszaak aan vanwege lage vergoeding

  1. Nieuwschevron right
  2. Efteling-componist spant rechtszaak aan vanwege lage vergoeding

Componist Maarten Hartveldt krijgt naar eigen zeggen al jarenlang een te lage vergoeding voor zijn muziek die dagelijks in de Efteling te horen is.

Wie in de afgelopen dertien jaar een bezoekje heeft gebracht aan de Efteling heeft de magische muziek ongetwijfeld gehoord. Hartveldt draagt met zijn muziek bij aan de algehele beleving van de Efteling en vindt dat hij te weinig geld krijgt voor zijn composities.

Rechtszaak

Hij spant in 2017 een rechtszaak aan tegen Buma/Stemra, maar verliest die in 2018. Hij houdt vol en gaat in hoger beroep. Op 2 juni zou de rechtbank hierop reageren, maar dat is uitgesteld naar 14 juli. Ruud belt met Bram Moszkowicz over de zaak. "Hij heeft elf nummers gemaakt voor attractiepark de Efteling. Die muziek is al dertien jaar te horen in het park, maar hij krijgt daar maar 198 euro per jaar voor van Buma/Stemra", aldus Bram in De Wild In De Middag. De organisatie int vergoedingen van bijvoorbeeld radio- en televisiestations die muziek draaien. Maarten is het niet eens met zijn vergoeding en probeert al sinds 2006 uit te zoeken hoe het kan dat hij hier nauwelijks geld voor krijgt.

Man van principes

Volgens Buma/Stemra komt dat omdat zijn muziek al sinds 2009 niet meer te horen is op de ‘wandelpaden en pleinen’ in de Efteling. In Het Parool is uitgebreid te lezen hoe Maarten met een deurwaarder de Efteling bezoekt om het tegendeel te bewijzen. Zijn muziek is te horen op zo’n 54 duizend vierkante meter in het park. "Het schijnt een man te zijn die het niet echt nodig heeft, maar die wel zijn principes heeft. Hij gaat het tot het bittere einde uitzitten" weet Moszkowicz te vertellen.

De rechtbank geeft in eerst instantie gelijk aan Buma/Stemra, want het bureau zou volgens hen juist hebben gehandeld. Maarten houdt voet bij stuk en wacht het oordeel van zijn hoger beroep af op 14 juli.

Luister hieronder naar het gesprek met Bram:

Rechtszaak rondom prachtopdracht Eftelingmuziek, Bram Moszkowicz legt uit

De Wild In De Middag

Je hoort Ruud de Wild iedere werkdag tussen 14:00 en 18:00 uur met De Wild In De Middag op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie