Programma

Hoe warm kan het worden in Nederland?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe warm kan het worden in Nederland?

Vorig weekend is in Death Valley in Amerika een van de hoogste temperaturen ooit gemeten, namelijk 54,5 graden Celsius. Hoe zit dit in Nederland?

Ook Nederland heeft namelijk een flinke hittegolf achter de rug met temperaturen die opliepen tot 40 graden. Kunnen wij deze Amerikaanse temperaturen ook verwachten? Frank belt in Wout2Day met meteoroloog Margot Ribberink, die ten eerste uitlegt hoe het zo warm kan worden in Death Valley: "Het is een woestijn tussen twee bergketens in. Het koude water van de Stille Oceaan kan dat gebied niet bereiken. Als er geen water is, kan de temperatuur enorm oplopen." Deze temperaturen zijn onleefbaar voor mensen en er lopen enkel dieren rond die gewend zijn aan extreme temperaturen, zoals de kangaroo rat.

Verontrustende temperaturen

Margot vindt de wereldwijde oplopende temperatuur verontrustend, omdat die iets zeggen over de klimaatverandering. "De pieken worden steeds hoger. We zien dit niet alleen in Death Valley, maar ook in de rest van de wereld." Zijn deze extreme temperaturen in Nederland ook mogelijk? "De periode met warm weer zal steeds vaker voorkomen. Het begint steeds eerder, eindigt later en heeft hogere pieken. 54,5 graden zal echter niet zo snel worden gemeten in Nederland. Daarvoor moet je echt in een woestijn leven", zegt Margot.

Maximale temperatuur in Nederland

Frank vraagt zich af hoe warm het maximaal kan worden. "Er zal best een maximum aanzitten. Ik weet niet wat dit op dit moment in Nederland is. Vorig jaar dachten we dat de 40 graden nooit gehaald zou worden en dat is nu wel gelukt. Dat kan alleen in een opwarmend klimaat. Dat geeft aan dat er allerlei dingen mogelijk zijn waarvan we altijd dachten dat het niet mogelijk was."

Wat kunnen we doen tegen de opwarming van de aarde? Luister hieronder naar het fragment.

Wout2Day

Je hoort Wout2Day iedere maandag tot en met donderdag tussen 18:00 en 20:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie