Programma

Woekerverkoop concertkaartjes stopt niet

  1. Nieuwschevron right
  2. Woekerverkoop concertkaartjes stopt niet

Je wilt graag naar een uitverkocht concert. Dat betekent online zoeken naar kaartjes. Daar vind je vervolgens toegangsbewijzen die honderden euro's duurder zijn. Echte woekerprijzen. Om dat probleem op te lossen ontstaat de 'ticketwet', maar die wordt door de Eerste Kamer afgewezen.

Het voorstel

Wouter belt met NOS-correspondent Lars Geerts voor wat duidelijkheid, want eerlijke prijzen is toch niet zo'n gek idee? Het voorstel om woekerprijzen van concertkaartjes tegen te gaan, wordt afgewezen, omdat de Eerste Kamer het te ingewikkeld en onuitvoerbaar vindt. "Het idee was dat je een maximaal 120% van de originele verkoopprijs mag vragen. Je koopt bijvoorbeeld een kaartje van 100 euro, dan mag je het voor niet meer dan 120 euro doorverkopen", legt Geerts uit.

Uitvoering

Als je een kaartje koopt dat boven de 120% zit, kan je het geld terugkrijgen via de rechter. Er is daarbij niet nagedacht over het uurtarief van een advocaat, want als je die er bij betrekt, weegt je geld terugvragen niet op tegen de kosten die je maakt. De Eerste Kamer staat wél achter het doel van de wet. Ze willen de woekerprijzen aanpakken en begrenzen, maar deze manier is geen optie.

Luister hieronder het hele gesprek tussen Wout en Lars Geerts:

Lars Geertz over het verwerpen van de 'ticketwet' door de eerste kamer

2008

Het wetsvoorstel ligt al sinds 2008 op tafel, maar wordt pas in 2010 aangenomen. Daarin staat ook nog een compleet verbod op doorverkoop, maar daar loop je weer tegen een ander probleem aan. Stel je bent ziek op de dag van het concert dan kan je het kaartje niet meer verkopen, want dan ben je strafbaar. Om een goede oplossing te vinden, is het wetsvoorstel nu weer terug bij de Tweede Kamer.

Wout2Day
Dj: Wouter van der Goes
Maandag tot donderdag van 18.00 tot 20.00 uur

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie