Programma

Het weekend van Verstappen en Kruijswijk

  1. Nieuwschevron right
  2. Het weekend van Verstappen en Kruijswijk

Dit wordt een spannend weekend, want zowel coureur Max Verstappen als wielrenner Steven Kruijswijk beleven bijzondere wedstrijden!

Podiumplek voor Max?

Twee weken na zijn even verbluffende als historische overwinning in de ronde van Spanje is de pas achttienjarige Max Verstappen de grote favoriet voor de Grand Prix van Monaco. Slaagt Verstappen er opnieuw in om wederom een podiumplekje te bemachtigen? Liefhebbers en kenners denken dat hij zondag opnieuw op poleposition rijdt en zijn concurrentie achter zich laat.

Kwalificatie is cruciaal

Formule 1-commentator Allard Kalff vindt dat Max Verstappen fantastisch bezig is en verwacht dat hij een vierde plek binnensleept. Zijn voorspelling voor de Grand Prix van Spanje was nog erg bescheiden. "Maar toen had ik er niet op gerekend dat twee Mercedessen elkaar van de baan reden", grapt hij bij Wout2day. "In Monaco is alles anders. Kwalificeren is zo waanzinnig belangrijk, zaterdagmiddag is cruciaal."

De bandenkeuze en de teamstrategie is van groot belang, legt Kalff uit. "Als hij op de eerste of tweede rij staat, dan is het podium wel heel dichtbij natuurlijk." De Formule 1-kenner weet zeker dat Verstappen goed kan presenteren onder de druk die nu op zijn schouders ligt. "Max blijft overal nuchter onder", meent Kalff. "Daar maak ik me niet druk over."

Aantrekkingskracht

Volgens collega-coureur Tom Coronel heeft het circuit van Monaco iets bijzonders. "Het heeft een glitter en glamour die je nergens anders vindt", zegt hij bij Gijs 2.0. "Formule 1 heeft dat sowieso, die aantrekkingkracht." Hij denkt dat Max Verstappen zondag derde of vierde wordt. "Ik hoop derde, want dan krijg je zo'n fruitschaal", vertelt Coronel. "Hij staat nog steeds bij mij thuis."

Max Verstappen woont sinds kort overigens in Monaco en niet alleen omdat het een belastingparadijs is. Je kunt er als celebrity ongestoord je gang gaan, weet Coronel. "Daar word je een beetje vrijgelaten", aldus de racer. "Maar hij kan wel nog even naar de bocht kijken op het circuit."

Wordt Kruijswijk de eerste?

Steven Kruijswijk mocht zijn benen maandag een beetje rust gunnen, nadat hij de dag ervoor een fantastische prestatie neerzette in de Giro d’Italia. De Nederlander werd tweede in de tijdrit en behield de roze trui. Mocht dat dit weekend ook nog zo zijn, dan is hij de eerste Nederlander die de vermaarde wielercompetitie wint. In Wout2day komt ploegleider Addy Engels aan bod om uit te wijden over zijn rit.

Gewoon winnen

Het ziet er zeker in de eerste helft van de week goed uit voor de Nederlandse rozetruidrager. Wie ook gespannen naar de Giro d’Italia kijkt, is fietsenmaker Sjef Kisters uit het Brabantse Nuenen. Steven Kruijswijk is de vroegere pupil van de fietsenmaker. Hij is er zeker van: "Kruijswijk gaat gewoon winnen!"

Uitglijder

Helaas gaat het vrijdag goed mis met Steven Kruijswijk. Tijdens de etappe glijdt hij uit in de sneeuw en gaat hard onderuit, waarbij zijn fiets drie keer over de kop slaat. Nadat hij van fiets wisselt, kan hij al snel weer verder, maar hij moet wel zijn roze trui afstaan. Dat wil niet zeggen dat hij niet meer kan winnen, maar het wordt wel enorm spannend tijdens de laatste etappe. Gaat hij het redden?

Er is nog hoop

Na het debacle van vrijdag is het zaak om optimistisch te blijven voor Steven Kruijswijk, vindt Bert Kranenbarg. Alles is nog mogelijk. Joop Zoetemelk bewees het al in 1980 waar hij tegen alle verwachtingen in de Tour de France won. In Grand Café Kranenbarg een terugblik naar dat moment met het audiocommentaar van toen.

Dubbele spanning

Wie zondag 29 mei zowel de strijd van Max Verstappen als Steven Kruijswijk wil volgen moet heen en weer zappen óf twee schermen klaarzetten. Verstappen stapt rond 14 uur in de auto en Kruijswijk een klein uurtje later op zijn fiets. Tegen 16 uur weten we hoe de Formule 1-race in Monaco is geëindigd en tussen 17 & 18 uur wordt de uitslag van Giro d'Italia bepaald.

Update:

Steven won de Giro net niet, mede vanwege een val eerder. Max crashte. Evengoed hebben beide een fantastische prestatie neergezet!


Ster advertentie
Ster advertentie