Programma

The Who komt voor het eerst in 13 (!) jaar met nieuw album

  1. Nieuwschevron right
  2. The Who komt voor het eerst in 13 (!) jaar met nieuw album

The Who komt met hun eerste nieuwe album in 13 jaar genaamd Who. De eerste single hebben de mannen al online gezet!

Het laatste studioalbum van The Who komt uit 2006, waarna ze ook nog een aantal keer in Nederland hebben gespeeld. Helaas is het nog niet bekend of ze met hun nieuwe album naar Nederland komen. Wel is er bekendgemaakt dat de mannen in 2020 in het Verenigd Koninkrijk op tournee gaan. Hier kunnen we veel van verwachten, volgens zanger Roger Daltrey is dit namelijk het beste album sinds Quadrophenia uit 1973.

Oude mannen

De nummers op het album komen zoals gebruikelijk van de hand van gitarist Pete Townshend. "Pete heeft het absoluut te pakken. Hij is nog steeds een geweldige songwriter", aldus Daltrey tijdens een Q&A met fans op hun website. Townshend vervolgt: "Roger en ik zijn nu in elk opzicht oude mannen. De nummers gaan dus zo min mogelijk over romantiek en nostalgie. Ik wil niet dat mensen zich ongemakkelijk voelen."

'Er waren een aantal nummers die ik niks vond'

The Who zou The Who niet zijn als er niet de nodige woordenwisselingen zijn gevallen tijdens het maken van het album. Zo verwachtte Daltrey in 2015 dat ze na hun toenmalige tour allebei hun eigen weg zouden gaan. Toch bleek niets minder waar. “Pete kwam naar me toe met twaalf demo's", herinnert de zanger zich. "Er waren een aantal nummers dat ik niks vond. Ik vond het wel een prima Pete Townshend soloalbum en dit vertelde ik hem. Hier werd hij nogal kwaad om!", vertelt Daltrey in een interview met Uncut. Pete was namelijk verbaasd: "Ik heb de nummers voor jullie geschreven."

Uiteindelijk ging Daltrey tóch met de nummers aan de slag, waarna het enthousiasme voor het album langzaamaan begon te groeien: "Ik denk dat niemand ooit zal begrijpen, inclusief Pete, dat wat ik met deze nummers doe absoluut niet makkelijk is. Je moet ze gaan leven.''

Een écht The Who album

De zanger maakte het album uiteindelijk af zonder Pete Townshend, maar ziet het toch als een écht album van The Who. “Ik moet zeggen dat het veel meer een The Who album is dan een Pete Townshend album. Ik weet niet wat de mensen verder nog van ons zouden willen. De nummers zijn geweldig.''

Het volledige album wordt pas op 22 november uitgegeven, maar de eerste single 'Ball and Chain' kun je hieronder al beluisteren:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie