Programma

Bob Dylan schrijft Hurricane over wereldbokser die ten onrechte vastzat

  1. Nieuwschevron right
  2. Bob Dylan schrijft Hurricane over wereldbokser die ten onrechte vastzat

In 1975 bracht Bob Dylan het nummer Hurricane uit. De track vertelt het verhaal van Ruben Carter, een bokser die op het punt stond wereldkampioen te worden, maar ten onrechte werd veroordeeld voor moord.

Ruben Carter werd op 17 juni 1966 gearresteerd op verdenking van driedubbele moord. Bij de schietpartij werden in totaal vijf mensen beschoten. Slechts twee overleefden de brutale moord. Carter werd een jaar later veroordeeld tot drie levenslange gevangenisstraffen. Volgens Dylan had zijn veroordeling te maken met racisme. Tijdens het proces werd hij namelijk schuldig verklaard door een geheel blanke jury. In 1985 werd Carter alsnog vrijgelaten nadat Haddon Lee Sarokin, rechter bij de federale rechtbank in New Jersey, in november oordeelde dat er oneerlijke rechtsgang had plaatsgevonden. Volgens haar was het oordeel meer gebaseerd op racisme dan rationaliteit.

Hurricane

Bob Dylan werd voor het schrijven van Hurricane geïnspireerd door het lezen van de autobiografie Ruben Carter: The Sixteenth Round. De bokser had het boek zelf naar Dylan opgestuurd. Dat deed hij vanwege Dylans betrokkenheid bij de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging. In 1975 bezocht Dylan hem in de gevangenis. Na deze ontmoeting begon hij aan de tekst van Hurricane. In het nummer maakt Dylan veelvuldig gebruik van overdrijving. Daardoor wijkt het op momenten nogal af van de werkelijkheid. In 1983 werd hij aangeklaagd door getuige Patty Valentine voor privacyschending, laster en onrechtmatig gebruik van haar naam in het nummer. Een paar jaar later verscheen de biografische verfilming The Hurricane. Hierin werd onder andere het nummer van Dylan gebruikt als filmmuziek.

Bekijk hieronder een live-versie van Bob Dylan's 'Hurricane':

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NPO Radio 2 Top 2000

Hurricane haalt in 2020 plek 220 van de NPO Radio 2 Top 2000. In totaal staat Bob Dylan dit jaar zeven keer in de lijst. Benieuwd hoe het nummer door de jaren heen door de lijst is gestegen en of gedaald? Bekijk hier de statistieken.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie