Programma

Bart was bij U2 en dit is zijn verslag

  1. Nieuwschevron right
  2. Bart was bij U2 en dit is zijn verslag

Bart was aanwezig bij de eerste van de twee U2-shows in de Ziggo Dome in Amsterdam en schreef een verslag. Je leest 't hieronder.

En dan sta je ineens tegenover wat regelmatig ‘the greatest rock band in the world’ wordt genoemd. U2! Of zoals Bono zelf zegt halverwege de show: ‘the greatest rock and roll band from the northside of Dublin!’

Speech

​Ik heb zitplaatsen, maar binnen zes seconden besluit de hele 1e ring (tot het einde van de show) te gaan staan om goed te kijken naar het visuele spektakel dat begint met Charlie Chaplin’s speech uit de film The Great Dictator. De speech klinkt nog even actueel als ie in 1940 en in Paolo Nutini’s 'Iron Sky' klonk vier jaar terug. Een fantastisch begin.

Al blijf ik dit soort dingen toch een beetje moeilijk vinden bij U2. Een band die honderden miljoenen heeft verdiend, méde door slimme belastingtrucjes (geld dat dus ook gebruikt had kunnen worden voor ontwikkelingen in binnen- en buitenland) zou niet moeten klagen over ‘greed / hebberigheid’ van wereldleiders. Maargoed, dat onderwerp is al te vaak besproken. Laat ik het over de show hebben.

Visueel spektakel

De show is qua geluid en de prachtige visuals op de LED wall maximaal opgetuigd. De LED wall is volledig doorzichtig als er niks op geprojecteerd wordt en dat ziet er zeer bijzonder uit, aangezien U2 ook af en toe IN de LED wall speelt. De teksten op de schermen zijn keurig vertaald in het Nederlands. Visuals van Amsterdam zijn ook speciaal voor deze (2) avond(en) gemaakt. Ik heb zelden meer visueel spektakel gezien.

Eerste optreden in de Melkweg

Bono kijkt veel terug op het verleden. Hij beschrijft onder andere z’n eerste optreden in de Melkweg in 1980. Ze kwamen toen als 4 Ierse jongens naar Nederland. "Vanavond komen we als 4 Ierse mánnen terug", aldus Bono. Om vervolgens hun eerste hit te spelen, geboren in ons kikkerlandje: ‘I will follow’...

Trouwe fans in de zaal

​Voor mij is U2 geen jeugdsentiment (ik was daar nét iets te jong voor), maar voor de meesten om me heen zeer zeker wel. Zonder rem zingen de trouwe fans de setlist woord voor woord mee. En dat helpt Bono af en toe, want hij is niet de hele avond even goed bij stem.

"Adam, Larry en The Edge spelen retestrak"

Maar... aan de muziek zal het verder niet liggen. Adam, Larry en The Edge spelen retestrak. Mooi om te zien dat ze nog zichtbaar genieten na al die decennia live spelen. Nummers van The Joshua Tree laten ze een beetje links liggen, maar vele andere grote hits passeren de revue. Soms in een hele kleine akoestische setting (You’re The Best Thing About Me’) en soms met alle registers open (‘Vertigo').

Maar allemaal op dezelfde unieke manier die Bono zo’n fantastische artiest maakt. Je blíjft naar ‘m kijken. Een rasartiest, met een topband. The greatest in the world? Dát net niet wat mij betreft. Niet vanavond.

Verslag Bart op Instagram Stories

Pssst! Volg je @NPORadio2 al op Instagram? Daar doen onze DJ's regelmatig verslag van concerten. Bart heeft namelijk ook Instagram Stories gemaakt! Check hier zijn verslag.

Foto's: Bullet-Ray

Ster advertentie
Ster advertentie