Programma

Alles wat je moet weten over Liempde

  1. Nieuwschevron right
  2. Alles wat je moet weten over Liempde

De Stemweek voor de Top 2000 wordt dit jaar geopend door Gerard Ekdom in Liempde. Maar wat weet jij over dit Brabantse dorp?

In de Meierij

Er bestaat een kans dat je nog nooit eerder van Liempde gehoord hebt, maar het is een bekend dorp in het schilderachtige hart van Noord-Brabant. Zelf noemen de inwoners van deze zuidelijke provincie het dorp Liemt, dat waarschijnlijk een verbastering is van het woord 'leem', naar de plaatselijke leemgronden. Liempde behoort tot de gemeente Boxtel, gelegen tussen Eindhoven en Den Bosch, in een streek die de Meierij heet. Guus Meeuwis zingt over de Meijerij in zijn hit 'Brabant'.

Hier ligt het op de kaart:

En ja, het is er dus écht heel mooi...

Ploegersland

Zoals vrijwel alle dorpen en steden in Brabant heeft ook Liempde een andere naam tijdens het carnavalsseizoen. Dan heet het bijna vijfduizend inwoners tellende dorp Ploegersland, als duidelijke knipoog naar het landelijke gebied vol akkers en velden. Het komende jaar zijn er twee heersers over Ploegersland, namelijk de prinsen Populus I en Populus II, de 45-jarige tweelingbroers die buiten carnaval als Eugène en Francois van Abeelen door het leven gaan.

Emmy Awards en Olympische medailles

Maar komen er dan ook celebrities uit Liempde? Jazeker! Wielrenner Koen de Kort is opgegroeid in het prachtige Liempde en hij woont er nog steeds, maar ook de piepjonge Emmy Award-winnaar Lars Jennissen komt er vandaan. Welk ander Nederlands dorp kan zeggen dat een inwoner een belangrijke Amerikaanse tv-prijs op de schouw heeft staan? Ook de dit jaar overleden rolstoeltennisser Bas van Erp was woonachtig in Liempde. Hij sleepte tijdens de Paralympics twee bronzen medailles voor Nederland in de wacht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie