Programma

Frank bakt Tom Dumoulins brood tijdens de Tour

  1. Nieuwschevron right
  2. Frank bakt Tom Dumoulins brood tijdens de Tour

Frank van Eerd uit Maastricht bakt het brood waar Tom Dumoulin tijdens de Tour op rijdt. In Gijs 2.0 verklapt de bakker het geheim van zijn 'wonderbrood'!

Het effect van elke graan op je gezondheid

Zaterdag gaat de Tour de France van start. Voor de wielrenners is het essentieel om goed te eten. Van Eerd over het brood dat Dumoulin krijgt: "Het is wel grappig, want het brood zelf is eigenlijk niet zo bijzonder. Waar de bijzonderheid in zit is dat wij precies weten wat welke graan voor je gezondheid betekent. Dit brood is tritordeum. Het is durum die gekruist is met een wilde gerst." De Limburgse bakker heeft het brood in Spanje ontdekt: "Daar was de ploeg van Steven Kruijswijk op trainingskamp. Ik kwam het tegen en heb het toen meegenomen."

Quote

Alle wereldkampioenen van dit jaar hebben ooit op ons brood gefietst.

Bakker Frank van Eerd

Licht brood

Van Eerd legt uit waarom licht brood zo belangrijk is voor wielrenners: "Tom Dumoulin eet geen tarwe meer. Hij kreeg daar een opgeblazen gevoel van, wat ervoor zorgde dat hij het kwijt moest en aan de kant kwam te staan. Je houdt een kilo vocht vast als je veel vezels bevat. Je hebt dus een probleem als je de bergen in gaat en je die kilo vocht mee omhoog moet nemen." Naast Dumoulin en Kruijswijk hebben er al meer renners gebruik gemaakt van het 'wonderbrood'. Van Eerd: "Peter Sagan heeft tijdens het WK ook ons brood gehad. Dat betekent dat alle wereldkampioenen van dit jaar ooit op ons brood hebben gefietst."

Het hele gesprek met bakker Frank bij Gijs 2.0 luister je hier:

GIJS 2.0

Je hoort Gijs elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur met Gijs 2.0 op NPO Radio 2!

Foto omslag: NPO Radio 2

Ster advertentie
Ster advertentie