Programma

Filmmaker Anthony had maandenlang een relatie met een internetfraudeur

  1. Nieuwschevron right
  2. Filmmaker Anthony had maandenlang een relatie met een internetfraudeur

Filmmaker Anthony van der Meer besloot voor de documentaire Bait in de wereld van internetcriminelen te duiken. Jan-Willem en Jeroen bellen hem op om meer te horen over dit project.

Voor de documentaire Bait heeft Anthony van der Meer samen met een team een flink aantal internetcriminelen in de val gelokt. "Ik heb altijd een fascinatie gehad voor de donkere kant van het internet. Door de hoeveelheid oplichting en omdat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar hoe het precies in elkaar zit ben ik het gaan maken", vertelt Van Der Meer. Jeroen kan zich bij internetcriminelen mensen voorstellen op een zolderkamer in Rusland. "Ja soms kloppen de stereotypes wel, maar er zitten ook heel veel oplichters in Nederland. Je gaat precies zien waar ze precies zitten in de uitzendingen van Bait", aldus de filmmaker.

Een bijzondere periode

Wat is het meest bizarre wat hij is tegengekomen? "Bij datingfraude hebben we het idee om eerst slachtoffer te worden om precies te weten hoe alles in elkaar zit en daarna draaien we de rollen om en gaan we ze opjagen", vertelt Van Der Meer. "Bij datingfraude hebben we drieënhalve maand een relatie gehad met een datingfraudeur, omdat hij maar niet wilde bijten. De hoeveelheid dedication die hij erin stopte om ons te overtuigen om te betalen, dan gaat het om tweehonderd berichten per dag sturen en veel whatsappseks. Dat was een bijzondere periode voor mij en mijn vriendin. Zij speelde de stem van het nep-slachtoffer", vertelt hij.

Veel fraudeurs gebruiken wel een valse identiteit. Hoe kunnen ze toch zorgen dat het lijkt alsof ze in Nederland zijn? Je hoort hieronder een aantal trucjes:

Bekijk hieronder een promo van Bait:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bait is een vierdelige documentaireserie die vanaf 14 januari te zien is op NPO3.

Jan-Willem Start Op!

Je hoort Jan-Willem Start Op! iedere werkdag tussen 06:00 en 09:00 uur op NPO Radio 2

Foto omslag: screenshot video PowNed


Ster advertentie
Ster advertentie