Programma

Is een zebra wit met zwart of andersom?

  1. Nieuwschevron right
  2. Is een zebra wit met zwart of andersom?

Luisteraar Helma heeft zich altijd afgevraagd hoe het zit met de kleur van een zebra. Is het dier wit met zwarte strepen of zwart met witte strepen? Bas Aalders van Dierenpark Amersfoort heeft het antwoord!

Zwart met wit

Bas weet als hoofd dierverzorging heel veel van beesten. Toch heeft zelfs hij zich vroeger weleens afgevraagd hoe dit nou eigenlijk zit, vertelt hij Wout. Hij is er inmiddels uit: "Een zebra is zwart met witte strepen." Dit kan je volgens de dierenverzorger zien door naar een embryo van een zebra te kijken: "Die begint zwart. De huid is ook zwart. Alleen de zogeheten 'follikels', op de plek waar de witte strepen ontstaan, maken geen pigment aan. Dat is de afwijking op het zwarte dier." Volgens Aalders is zijn bewering gemakkelijk te checken: "Als je naar een zebra kijkt, dan zie je dat de snuit donker is en de 'uitgang' ook. Dat kan je zien doordat daar minder haar zit."

Opvallend moeilijk te vangen

Helma heeft nu eindelijk antwoord, maar Wouter heeft nog wel een vraag voor Bas. Zijn die opvallende strepen niet erg onhandig als je als zebra uit de klauwen van een roofdier probeert te blijven? Juist niet, vertelt de verzorger: "Een roofdier ziet niet net zo veel kleuren als een zebra zelf ziet. Die hebben dat ingeleverd omdat ze goed nachtzicht willen hebben. Als er dan zebra's staan in de verte en de warme grond die dwarrelt een beetje op, dan is het idee dat zebra's juist moeilijker te pakken zijn."

Beluister het hele gesprek hier:

Diepgravend onderzoek: is een zebra wit met zwarte strepen of zwart met witte strepen?

Bureau Kijk In De Vegte

Je hoort Bureau Kijk In De Vegte elke zondag van 12.00 tot 14.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie