Programma

Wat gebeurt er met het geld dat is opgehaald voor Giro555?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wat gebeurt er met het geld dat is opgehaald voor Giro555?

Wat gebeurt er met het geld dat is opgehaald voor Giro555? Aart Zeeman ging voor Brandpunt naar Somalië om het uit te zoeken.

Meer dan 30 miljoen

​Meer dan 30 miljoen euro is opgehaald voor de hongersnood in Noordoost-Nigeria, Zuid-Soedan, Somalië en Jemen. Ook NPO Radio 2 hield een live-uitzending vanuit Beeld en Geluid om geld in te zamelen, maar wat gebeurt er uiteindelijk met dit geld? Presentator Aart Zeeman zocht het uit en ging samen met directeur van Stiching Vluchteling Tineke Ceelen naar Mogadishu, Somalië. "Ik moet heel eerlijk zijn. Ik kan die mensen die twijfels hebben niet geruststellen. Wat we wel hebben gezien is dat er veel goede dingen mee worden gedaan", vertelt Zeeman.

Quote

Wat we wel hebben gezien is dat er veel goede dingen mee worden gedaan

Aart Zeeman

Hit and run

"Het is fantastisch om te zien dat ook Somaliërs bezig zijn om dat geld in de buitengebieden te krijgen en voornamelijk de hulp", aldus Zeeman. Het is een ingewikkelde situatie met al het geweld in de probleemgebieden: "Het is echt hit and run, ook voor de hulpverleners", vertelt Zeeman. "Het gaat niet alleen om droogte maar ook over een conflict. Er wordt gevochten in die landen en dat betekent dat je ook eerlijk moet zijn over het feit dat sommige hulp misschien niet terecht zal komen. Dat je meer geld zal moeten uitgeven aan beveiliging." De twijfels blijven, maar geen geld geven is ook geen optie: "Als je niks geeft en niks doet dan weet je zeker dat er niks terechtkomt daar."

Wat gebeurt er met het geld dat is opgehaald voor Giro 555?

Gijs 2.0
Dj: Gijs Staverman
Ma t/m vrij 12.00 - 14.00 uur

Ster advertentie
Ster advertentie