Programma

Ayreon-grondlegger Arjen Lucassen over het uitbrengen van nieuwe muziek

  1. Nieuwschevron right
  2. Ayreon-grondlegger Arjen Lucassen over het uitbrengen van nieuwe muziek

Vind jij dat er te weinig stevige muziek wordt gedraaid op de radio? Caroline Brouwer ook! Daarom maakt ze nu samen met harde-gitarenspecialist Mike Arntz de podcast De Harde Bonanza.

De Harde Bonanza ontstond oorspronkelijk als item in Stenders Platenbonanza, het programma dat Caroline samen met Rob Stenders presenteert. In de podcast hebben Caroline en Mike nu meer tijd dan ooit om wekelijks in de hardste hardrock, metal, grunge en andere ruige zooi te duiken. Vier uur lang door jou aangevraagde epic tracks met harde gitaren.

Gotisch spookverhaal

In een nieuwe aflevering vertelt Arjen Lucassen over zijn nieuwe Ayreon meesterwerk Transitus. De muziek is progressieve rock en het betreft een conceptalbum waarbij het verhaal een gotisch spookverhaal is dat zich (deels) afspeelt in de 19e eeuw met elementen van horror en het bovennatuurlijke. Het verhaal van de hoofdpersonen Abby en Daniël begint op een donkere en onstuimige nacht. Lucassen: "Het is een triest verhaal, maar het loopt redelijk goed af.” Daarnaast geeft Arjen toe dat hij het nog altijd spannend vindt als een project waar hij drie jaar aan heeft gewerkt, op de wereld wordt losgelaten. Transitus zal op 25 september 2020 verschijnen. In de Harde Bonanza draaien Caroline en Mike twee nummers van de plaat.

Het hele gesprek met Arjen Lucassen hoor je in de nieuwe Harde Bonanza met daarin ook een romantic request van Erwin en stellen Caroline en Mike je voor aan Hacksaw, trashmetal van eigen bodem:

#3 - Bellen met Arjen Lucassen (Ayreon) over Transitus (S02) - De Keiharde Pödcast

Nummers aanvragen kan via dehardebonanza@bnnvara.nl. Caroline en Mike kijken uit naar vette aanvragen, leuke verhalen en smeuïge anekdotes. Als je het leuk vindt om een keer door gebeld te worden, zet even je telefoonnummer in je mail.

'GROTE GROEP LIEFHEBBERS WORDT NIET BEDIEND'

Het gaat om platen die voor Stenders Platenbonanza echt te stevig zijn, terwijl luisteraars er wel om vragen. "Rob en ik krijgen in de Platenbonanza ook verzoeken voor Slayer, Slipknot, Sepultura en Megadeth, maar die zijn gewoon te hard voor het tijdstip", vertelt Caroline.

Rob en zij realiseren zich namelijk dat er ook veel luisteraars zijn die het programma op de achtergrond horen terwijl ze bijvoorbeeld met een klant aan het bellen zijn. En dan is een harde plaat, hoe te gek ook, niet altijd de beste keuze. "Maar dat betekent dus dat je een hele groep liefhebbers niet bedient. En dat is belachelijk. Want wij zijn de publieke omroep, dus het kan niet waar zijn dat wij de muziek van deze ongelooflijk grote groep liefhebbers nauwelijks draaien", aldus Caroline. Volgens de radiomaker wordt niet alleen de luisteraar daarmee tekort gedaan. "Er zijn ook heel veel goede, en vaak Nederlandse, bands die we te weinig airplay geven. Noem Nightwish, Within Temptation of Urban Dance Squad. Die draaien we in mijn beleving echt té weinig."

Foto omslag: Lori Linstruth

Ster advertentie
Ster advertentie