Programma

Aantal patiënten op IC's blijft maar stijgen

  1. Nieuwschevron right
  2. Aantal patiënten op IC's blijft maar stijgen

Volgens Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, wordt het nog niet rustiger op de intensive cares van ziekenhuizen: "Wij zien aantallen alleen maar stijgen."

Jan-Willem en Jeroen bellen Diederik op om het laatste nieuws te halen. Gisteren kwamen er weer nieuwe getallen binnen over het aantal patiënten dat op de intensive care ligt. "Dat was ruim 750", legt Diederik Gommers uit. "Dat was een groei van 117 en die groei hadden we nog niet gezien. Het aantal patiënten op de Intensive Care blijft nog steeds stijgen."

Stijgende lijn

Deze week kwamen er berichten naar buiten dat de groei van de corona-uitbraak afvlakt, maar dat is op de IC's nog niet merkbaar. "Ik geloof dat wij achterlopen", vertelt Gommers. Daarnaast liggen er ook patiënten op andere afdelingen in het ziekenhuis en er zitten mensen thuis met klachten. "Om eerlijk te zijn, zien wij het alleen maar stijgen in plaats van dalen. Ik ben er nog niet gerust op", aldus Diederik Gommers.

Bedden

Gisteren heeft de Tweede Kamer gedebatteerd over het coronavirus. Op woensdag 1 april moeten er 1600 IC bedden zijn, zo werd afgesproken. Diederik legt uit dat dit eigenlijk al aanstaande zondag het geval moet zijn. "Als we iedere dag een groei van honderd patiënten ervaren en nu al op de 750 zitten, dan hebben we zondag zo'n 1100 patiënten. Wetende dat we ook 500 bedden vrij moeten hebben voor niet coronapatiënten, hebben we zondag dus al 1600 bedden nodig. Niet pas woensdag." Hij vertelt dat er dus geen garantie kan worden gegeven voor het aantal IC bedden, maar dat het belangrijk is dat iedereen zich zoveel mogelijk aan alle maatregelen houdt.

Benieuwd naar het hele interview? Beluister het hieronder:

Diederik Gommers ziet aantallen alleen maar stijgen op IC's

JAN-WILLEM START OP

Je hoort Jan-Willem Start Op! elke werkdag van 06.00 tot 09.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie