Programma

Dit maakt Hey Ya! van Outkast zo catchy

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit maakt Hey Ya! van Outkast zo catchy

Elke zondag haalt Emmely in Het Oor Wil Ook Wat een plaat uit de kast en legt ze deze onder de loep. Deze week vertelt ze over het ontstaan van Hey Ya! van Outkast en wat er zo bijzonder is aan dit nummer.

Het nummer verscheen in 2003 op het dubbelalbum Speakerboxx/The Love Below, en wordt door sommigen het meest geliefde liedje van de zeroes genoemd. Het is ook de plaat die ervoor zorgde dat de zin 'Shake it like a polaroid picture' een songtekst werd die iedereen kent.

Meteen aan de slag

Artiesten als The Buzzcocks, The Ramones en The Smiths inspireerde zanger en producer André 3000. Hij ging meteen aan de slag en deed eigenlijk maar wat: "We rapten dagenlang zonder refrein en zonder motief." Hij pakte zijn gitaar erbij en herhaalde steeds weer dezelfde vier akkoorden, omdat dit het enige was wat hij kon spelen.

Afwijkend ritme

Hey Ya! kenmerkt zich door een heel afwijkend ritme, een elf-kwartmaat. "Het is eigenlijk een reeks maten die samen elf tellen zijn. Je kunt het zien als drie 4/8 maten, één 2/8 maat en daarna weer twee 4/8 maten", aldus André 3000. Het is extreem catchy en het maakt Hey Ya! onweerstaanbaar dansbaar. Onmogelijk om op stil te blijven staan.

Luister hieronder naar het afwijkende ritme van Hey Ya!

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat elke zaterdag en zondag van 10.00 tot 12.00 uur op NPO Radio 2.

​Foto omslag: Youtube still (Outkast - Hey Ya!​)

Ster advertentie
Ster advertentie