Programma

Duizenden bloeddonoren gezocht voor mogelijk coronamedicijn

  1. Nieuwschevron right
  2. Duizenden bloeddonoren gezocht voor mogelijk coronamedicijn

Uit het bloed van ex-coronapatiënten kunnen antistoffen gehaald worden die kunnen worden toegediend bij kwetsbare mensen. Jan-Willem Start Op! belt met microbioloog en hoofdonderzoeker bij Sanquin Bloedbank Hans Zaaijer.

Bloedbank Sanquin is op zoek naar donoren die recent besmet zijn geweest met het coronavirus. Met antistoffen uit het bloed van deze ex-coronapatiënten hopen wetenschappers dat ze hiermee een coronamedicijn kunnen maken.

Van tevoren toedienen

"Het is eigenlijk teleurstellend als je ziet wat toediening van antistoffen doet als je eenmaal een ziekte flink onder de leden hebt", vertelt Hans Zaaijer. "Het is heel optimistsch om te zien hoe goed antistoffen werken als je ze van tevoren toedient. Als ze klaarstaan als je het virus binnenkrijgt."

Ampullen

Wat gaat bloedbank Sanquin doen met de antistoffen? "We gaan van het bloed van duizenden donoren die COVID-19 hebben gehad concentreerde ampullen antistoffen maken speciaal voor mensen die er waarschijnlijk niet goed tegen kunnen als ze het oplopen", vertelt Zaaijer. De antilichamen kunnen preventief worden toegediend bij nieuwe patiënten. Het is echter niet mogelijk bij mensen die al ziek zijn.

Hoe lang kun je antistoffen in je lichaam hebben nadat je corona hebt gehad? "Mij sommigen zakt het weg, maar bij een heel flink deel van de Nederlandse donoren kan het ook maandenlang hoog blijven", vertelt Zaaijer.

Hoeveel donoren worden er gezocht? Je hoort het hieronder:

JAN-WILLEM START OP!

Je hoort Jan-Willem Start Op! elke werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: screenshot

Ster advertentie
Ster advertentie