Programma
BNNVARA

Wat moet er gebeuren met de nijlpaarden van Pablo Escobar?

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat moet er gebeuren met de nijlpaarden van Pablo Escobar?

Kilo's cocaïne, bakken met geld én een paar nijlpaarden: het behoorde allemaal tot de inventaris van de Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar. Wat begon met een paar nijlpaarden, is inmiddels een heuse kudde. In Spijkers met Koppen legt bioloog Jelle Reumer uit wat er met de dieren moet gebeuren.

In de jaren tachtig haalde Pablo Escobar vier nijlpaarden naar zijn enorme landgoed om zijn privé dierentuin mee te vullen. Toen Escobar in 1993 werd doorgeschoten door de politie, ontsnapten de dieren. Sindsdien hebben ze niet stilgezeten en lopen er ongeveer honderdvijftig nijlpaarden in het wild in Colombia rond, tot grote ergernis van de Colombiaanse overheid. "Ze hebben geen natuurlijke vijanden en kunnen makkelijk een krokodil doormidden bijten", zegt Jelle Reumer.

Er liggen plannen om de helft van de kudde te vangen en te verplaatsen naar een gebied in Mexico en India. Waarom maar de helft begrijpt Jelle ook niet. "Dan heb je er over een paar jaar weer een paar honderd. En ik vraag me af of Mexico en India zitten te wachten op nijlpaarden, want daar horen ze ook niet." Jelle pleit er daarom voor om alle nijlpaarden te vangen en ze naar Afrika te brengen, waar de dieren met uitsterven worden bedreigd. Het andere alternatief is, ze doodschieten. "Het is een invasieve exoot, zoals we hier de muskusrat hebben."

Video niet beschikbaar

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie