Programma
BNNVARA

Wie mag de nazi-schat in Ommeren houden als 'ie gevonden wordt?

foto: Eigen foto / ANPfoto: Eigen foto / ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie mag de nazi-schat in Ommeren houden als 'ie gevonden wordt?

Schatgravers zijn in Ommeren druk op zoek naar de nazi-schat die er mogelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog begraven is. Dat roept natuurlijk meteen één vraag op, want stel dat de schat gevonden wordt, mag de vinder hem dan wel houden? In Jan-Willem Start Op! legt archeoloog Matthijs Sonneveld uit hoe dat zit.

Het Nationaal Archief maakte afgelopen dinsdag, op Openbaarheidsdag, duizenden archiefstukken openbaar. Eén daarvan was een schatkaart. En sindsdien houdt de nazi-schat de gemoederen bezig. Ondanks dat de gemeente sterk afraadt om naar de schat te zoeken, werd er dit weekend druk gegraven in Ommeren. Dat is best gevaarlijk, zo benadrukt archeoloog Matthijs Sonneveld. "Er is daar heel veel gevochten in de Tweede Wereldoorlog en er kunnen nog veel explosieven liggen", legt hij uit. Dat er afgelopen weekend zoveel gegraven werd, baart hem enigszins zorgen. "Je weet toch wel dat je iets aan het doen bent wat niet helemaal mag. Dus ik ben bang dat als ze een bom of granaat vinden, ze hem niet aanmelden bij de politie. Zoals je dat eigenlijk zou moeten doen. En dat er straks allemaal bommen en granaten liggen, van de mensen die er hebben gezocht."

'Geen gewone schat'

Mocht de schat gevonden worden, dan is het nog maar de vraag of de vinder hem mag houden. "Het is geen gewone schat, maar de buit van een bankoverval", legt Matthijs uit. "Als de schat wordt gevonden, wordt er eerst gezocht of er nog eigenaren zijn. Nu is dat wel vrij lastig, omdat dit al vrij lang geleden is en de banken in een andere situatie zaten dan nu." Wordt die eigenaar niet gevonden, en is de schat gevonden op privéterrein, dan moet de vinder de waarde van de schat delen met de eigenaar van de grond. Of de schat daadwerkelijk in Ommeren ligt, is nog maar de vraag. In 1947 is er samen met één van de mensen die de schat heeft verstopt ook al gezocht naar de schat, maar vonden ze niets. Het is dus ook mogelijk dat de schat daarvoor al eens gevonden of verplaatst is.

Bekijk hieronder het hele gesprek:

Wie mag de nazi-schat in Ommeren houden als 'ie gevonden wordt? Archeoloog Matthijs Sonneveld legt uit!

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie