Programma

John Lennon steelt mondharmonica uit Nederlandse winkel

  1. Nieuwschevron right
  2. John Lennon steelt mondharmonica uit Nederlandse winkel

Op 9 oktober 1940 werd John Lennon geboren in Liverpool. Hij groeide in zijn korte leven uit tot een popicoon dat nog maar weinig geheimen kent, maar wist je déze vijf dingen al over de Beatle?

Hij haatte zijn eigen stem

Hoewel John Lennon vaak geprezen wordt vanwege zijn unieke stem, was hij er zelf niet altijd even blij mee. Lennon was erg onzeker over zijn stemgeluid en veranderde regelmatig iets aan zijn stem in de studio. "Ik heb het nog nooit fijn gevonden om mezelf te horen", vertelt Lennon erover tegen biograaf Ray Coleman. Hij vroeg daarom vaak aan The Beatles-producer George Martin om iets aan zijn stem te doen. Zo werd zijn stem regelmatig gedubbeld in de studio ('Eight Days A Week'), gedoopt in een jaren '50 echo ('Imagine'), vervormd ('I Am The Walrus') of zelfs omgekeerd ('Rain').

Vaak niet trots op zijn werk

John Lennon was niet alleen kritisch op zijn eigen stem, hij was ook niet snel tevreden met zijn nummers. Niet lang voor zijn overlijden op 8 december 1980 vertelt Lennon aan producer George Martin dat hij graag alle The Beatles-nummers opnieuw wil opnemen. Wanneer de verbaasde producer vraagt of hij daarmee ook 'Strawberry Fields' bedoelt, antwoordt Lennon: "Voorál 'Strawberry Fields'!". Dat opmerkelijke verhaal vertelt Martin tijdens een presentatie voor leden van de National Recording Academy of Arts and Sciences in 2008. Wanneer een vriend aan Lennon vraagt wat zijn favoriete zelfgeschreven tekst is, hoeft hij niet lang na te denken. "Dat is makkelijk, 'All You Need Is Love'", antwoordt Lennon. Er zijn dus wel degelijk nummers waar Lennon wél trots op was.

Beluister hier 'All You Need Is Love'

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hij heeft een mondharmonica in een Nederlandse winkel gestolen

In de jaren '60 steelt niemand minder dan John Lennon een mondharmonica in een Nederlandse winkel. The Beatles maken een korte stop in Arnhem tijdens hun doorreis naar Hamburg. De groep bezoekt met zijn allen een muziekwinkel in het centrum. Hun manager Allan Williams blijft geduldig buiten wachten, hoewel hij hier later spijt van krijgt wanneer hij hoort dat Lennon een mondharmonica heeft gestolen. "Ik had met ze mee naar binnen moeten gaan", schrijft Williams in zijn boek uit 1975. "Dat was net wat we nodig hadden – eindigen in een Arnhemse gevangenis."

Na het verschijnen van Williams' boek valt het kwartje bij Nederlandse verkoopster Elly Witten-Kox. "Ineens schoot het mij te binnen. Ik was toen verkoopster in die winkel en ik herinnerde mij een stel knullen dat een mondharmonica hadden gestolen", vertelt Elly Witten-Kox aan NRC. Ze moet de Engelse jongens destijds goed in de gaten houden van de baas, want het was in die tijd immers niet gewoonlijk dat er Engelse klanten langskwamen in de winkel. Maar als The Beatles de winkel uitlopen blijkt er dus toch iets te missen. "De werkster is ze nog achterna gerend, maar ze zag niemand meer".

Zijn laatste optreden is te danken aan een weddenschap met Elton John

In 1974 bracht John Lennon zijn album Walls and Bridges uit. Toentertijd was hij de enige Beatle zonder een nummer één soloplaat in de Verenigde Staten. Elton John is er destijds van overtuigd dat hier een einde aan zal komen met het nummer 'Whatever Gets You Thru the Night', waarop Elton zelf zingt en piano speelt. Elton is er zo erg van overtuigd dat hij een weddenschap met Lennon aangaat. "Hij zong de harmonie op het nummer en hij deed dit zo goed", vertelt Lennon tegen David Sheff in 1980. "Dus ik beloofde van harte dat wanneer 'Whatever Gets You Thru the Night' nummer één zou worden, waarvan ik geen reden had om te denken dat dit echt zou gebeuren, ik samen met hem in Madison Square Garden zal optreden. Op een dag belt Elton mij op en zegt: 'Weet je nog toen je beloofde dat...'" En zo maakt belofte schuld: Op 24 november 1974 vindt het legendarische optreden plaats. Het blijkt Lennons laatste concert ooit te zijn.

Bekijk hier de beelden:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De zoons van John Lennon zijn ook succesvol in de muziek

John Lennon heeft twee zoons: Sean Lennon en Julian Lennon. Allebei zitten ze net als hun vader in de muziekindustrie.

Julian Lennon

Op jonge leeftijd was Julian al bezig met muziek. Als elfjarige was te horen als drummer op John Lennons nummer 'Ya Ya' uit 1974. Tien jaar later besluit hij zelf de muziek in te gaan. Zijn debuutalbum Valotte was een groot succes. Hij scoort maar liefst twee top-10 hits met 'Valotte' en 'Too Late For Goodbyes' in Amerika en Engeland. Het levert hem ook een Grammy-nominatie op voor Best New Artist. Zijn laatste album 'Everything Changes' dateert alweer uit 2011.

Sean Ono Lennon

Lennons jongste zoon heeft minder mainstream-succes in de muziekindustrie dan zijn oudere broer. Sean heeft in totaal twee soloplaten uitgebracht: Into The Sun en Friendly Fire. De albums piekten op de 153ste en 152ste plaats in de Billboard 200 in Amerika. Sean heeft ook in meerdere bands bands gezeten, zoals Cibo Matto, The Claypool Lennon Delirium en The Plastic Ono Band van ouders John en Yoko. Zijn huidige band is The GOASTT (The Ghost Of a Saber Tooth Tiger), een samenwerking met de Amerikaanse zangeres Charlotte Kemp Muhl.

Omslagfoto: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie