Programma

Muzikale bevrijders

  1. Nieuwschevron right
  2. Muzikale bevrijders

Vechten voor de vrijheid met muziek. Protestliederen zijn er door de jaren heen altijd geweest, wie waren deze strijders voor de vrijheid?

'Same Love'

Vandaag de dag zijn er nog steeds landen in de wereld waar homoseksualiteit verboden is. Trouwen is voor koppels van hetzelfde geslacht zelfs in westerse landen nog niet altijd mogelijk. In Amerika zijn ze een paar jaar bezig met het legaliseren van het huwelijk van same-sex koppels. Tijdens de Grammys in 2014 traden Macklemore en Ryan Lewis op met hun nummer 'Same Love', samen met Madonna. Op het podium werden live 33 homohuwlijken gesloten door Queen Latifah.

'A Change Is Gonna Come'

In de jaren vijftig en zestig waren de Verenigde Staten in de ban van de Civil Rights Movement. Al eeuwenlang werd de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap gediscrimineerd vanwege hun huidskleur. In die jaren kwam deze groep massaal in opstand tegen deze achterstelling. 'A Change Is Gonna Come' van Sam Cooke werd één van de belangrijke nummers van deze periode.

'Get Up Stand Up'

Muziek is een goede manier om op te roepen tot opstand. Een voorbeeld hiervan is 'Get Up Stand Up' van Bob Marley. Hij schreef dit nummer naar aanleiding van de armoede en ongelijkheid die hij zag tijdens een van zijn tours, door Haiti. Marley werd geraakt door de grote verschillen in het land. Tot op de dag van vandaag is het een veel gebruikt protestlied.

'De Bom'

De tweede helft van de vorige eeuw werd gekenmerkt door de Koude Oorlog, met als belangrijk onderdeel: de (nuclaire) wapenwedloop tussen de Verenigde Staten en de Sovjet Unie. In Nederland waren enorm veel demonstraties tegen kernwapens. In 1982 schreeft Ernst Jansz, keyboardspeler van Doe Maar, het nummer 'De Bom'. Als reactie op het Amerikaanse voorstel om kruisraketten in Nederland te plaatsen.

'Vrij'

In 2012 zijn Nick en Simon ambassadeurs voor de vrijheid. Het duo bezoekt dat jaar per helikopter verschillende bevrijdingsfestivals. Voor deze eretitel schrijven ze het nummer 'Vrij'. 'Besef dat je kunt gaan en staan waar je maar wil, maar sta er ook één keer bij stil,' zingen de muzikanten in hun vrijheidsplaat. Woorden die ook mooi passen bij het thema van Bevrijdingsdag 2015: 'Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst.' Een slogan die al deze muzikale vrijheidstrijders promoten. Sta stil bij wat er om je heen in de wereld gebeurt en vier samen de vrijheid.

Welk protestlied heeft het meeste indruk op jou gemaakt?

Ster advertentie
Ster advertentie