Programma

Leo Blokhuis ontmaskert 'gestolen' nummer 1-hit 'Hey Mal Yo'

  1. Nieuwschevron right
  2. Leo Blokhuis ontmaskert 'gestolen' nummer 1-hit 'Hey Mal Yo'

Tijdens een uitzending van Top 2000 a gogo kwam Leo Blokhuis met een wel heel opvallend verhaal. Hij vertelde namelijk dat Willem van Kooten aan hem heeft geopenbaard dat hij 'Hey Mal Yo' volledig heeft gekopieerd.

Willem van Kooten, beter bekend als radiopersoonlijkheid Joost den Draaijer, vond het nummer in Brazilië en bracht het bij thuiskomst uit onder een andere naam. Hierna werd de plaat, inclusief andere artiest op de cover, een nummer 1-hit in Nederland.

Op de hoes van de plaat is de Kaapverdiaanse zanger Johnny Rodrigues te zien. Hij is volgens Leo echter niet te horen op de plaat. 1975 was natuurlijk een volledig andere tijd, waar contact met Brazilië een stuk lastiger lag dan nu. Het is dan ook niet gek dat dit nieuws pas later naar buiten komt.

Goed verhaal

Bij de 'hit' van Johnny Rodrigues hoorde natuurlijk wel een geloofwaardig verhaal. Zo zou Rodrigues door de band Tee Set ontdekt zijn in een discotheek. Hierna zouden zij samen de studio in zijn gedoken om het nummer op te nemen. Hier bleek achteraf, na onderzoek van Don Leo, echter niets van waar. Tee Set was namelijk helemaal niet te horen op de plaat.

Geen cent verdiend

De inmiddels 78-jarige Van Kooten wilde dit achteraf wel toegeven aan Leo Blokhuis. Hij had naar eigen zeggen ook geen cent verdiend aan de plaat, ondanks dat het nummer in het voorjaar van 1975 op nummer 1 stond in de Nederlandse Top 40.

Toch was er al eerder aanleiding om te twijfelen aan de echtheid van het nummer. De échte artiest, Roberto Léal, gaf namelijk al eerder aan dat zijn nummer gestolen was. Het originele nummer heet 'O Malhao'.

Beluister hieronder de verschillende versies. Ondanks het kwaliteitsverschil is goed te horen dat de stemmen op beide versies precies hetzelfde zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

BEZOEK HET TOP 2000 CAFÉ ONLINE

Wij zijn ondertussen begonnen met afbreken, maar online leeft het Top 2000 Café het hele jaar door. Bezoek het Top 2000 Online Café aan de hand van gidsen Jan-Willem Roodbeen, Leo Blokhuis of Matthijs van Nieuwkerk.

Foto omslag: Bullet-Ray

Ster advertentie
Ster advertentie