Programma

Wat verandert er door de nieuwe donorwet?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wat verandert er door de nieuwe donorwet?

Vanaf vandaag gaat de nieuwe donorwet in. Die moet ervoor zorgen dat meer mensen boven de 18 jaar zich gaan registeren. Wat betekent dat voor jou?

Jan-Willem en Jeroen bellen met Tom Oostom, directeur van de Nierstichting die vertelt wat er precies allemaal verandert vanaf vandaag.

Maak je keuze kenbaar

Vanaf vandaag 1 juli gaat de nieuwe donorwet in. "Als je nu donor wil worden, moet je dat zelf registreren", vertelt Tom. "De nieuwe standaard is dat als je niet doet, je standaard staat geregistreerd als 'geen bezwaar'. Iedereen zal vanaf 1 september een brief ontvangen met het verzoek om je keuze kenbaar te maken in het donorregister. Na zes weken krijg je opnieuw een brief en als je daar niet op reageert, krijg je een brief waarin staat dat je staat geregistreerd als 'geen bezwaar' tegen orgaandonatie."

Mensen die tegen orgaandonatie zijn, moeten nu dus in actie komen om te laten weten dat ze het niet willen, terwijl mensen die voor orgaandonatie zijn niets hoeven te doen. Zij zullen worden geregistreerd als ‘geen bezwaar’.

Hoe staat het ervoor met de donorregistraties? En hebben familieleden hier nog iets over te zeggen na het overlijden? Je hoort het hieronder.

Jan-Willem Start Op!

Je hoort Jan-Willem en Jeroen iedere werkdag tussen 06:00 en 09:00 uur op NPO Radio 2 met Jan-Willem Start Op!.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie