Programma
BNNVARA

101-jarige Wim: ‘Leef zodat je gevoel en verstand overeenkomen'

foto: NPO Radio 2
  1. Nieuwschevron right
  2. 101-jarige Wim: ‘Leef zodat je gevoel en verstand overeenkomen'

Het levensverhaal van de 101-jarige Wim van Vollenhoven is onderdeel van het boek 'Levenslessen van 100-jarigen' van journalist Marjon Bolwijn. Wim vertelt inSpijkers met Koppen over zijn bijzondere levenslessen.

Een belangrijk onderdeel uit het leven van Wim, iets wat hem er altijd doorheen heeft gesleept, is de piano. Wim speelt al vanaf zijn zevende piano waardoor hij het inmiddels al 94 jaar doet. “Ik heb alleen tijdens de oorlog ervaren dat ik niet kon spelen, maar zodra ik eruit kwam ben ik gelijk weer gaan spelen, en kon het gelukkig nog", vertelt Wim. Nog iedere week speelt Wim, hij gaat langs verschillende verzorgingstehuizen om daar piano te gaan spelen.

Levenslessen

Wim heeft nog wel een tip hoe de mensen deze tijd met verschillende crisissen moeten doorstaan: “Het zit zo, ieder mens heeft zijn eigen denkwereld en dat moet je laten zoals het is. Dus ga mensen geen andere gedachten opdringen.” Daarnaast geef Wim nog een belangrijke levensles mee: “Leef zodat je gevoel en verstand overeenkomen. Dus zowel je gevoel als verstand moeten ja zeggen, anders moet je het niet doen. Dat is niet constant, dat wijzigt regelmatig.”

Relativeren

Marjon Bolwijn sprak voor haar boek met verschillende 100-jarigen, waaronder Wim van Vollenhoven. Ze vertelt wat zij uit die gesprekken heeft opgestoken: “Een van die dingen is, net zoals meneer Van Vollenhoven zegt, neem het leven zoals het komt. Ook proberen zij die moeilijke gedachten niet toe te laten maar te accepteren hoe het gaat." Volgens Marjan zit de kracht bij de 100-jarigen bij hun relativeringsvermogen. “Die 100-jarigen hebben zoveel meegemaakt, economische recessie, armoede en oorlog, dat relativeert op een bepaalde manier ook. Dat je daar allemaal doorheen kunt komen en dat er ook goede tijden zullen komen.”

Benieuwd naar het hele verhaal van Wim en wil je zien hoe hij live Que Sera, Sera speelt? Bekijk het fragment hieronder.

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie