Programma

Stevie Ray Vaughan

  1. Nieuwschevron right
  2. Stevie Ray Vaughan

Alweer 25 jaar geleden overleed bluesgitarist Stevie Ray Vaughan op slechts 35-jarige leeftijd. We eren hem met een terugblik op zijn korte carri

Laten we dansen

Vaughan komt op 27 augustus 1990 om tijdens een helikopterongeluk, samen met enkele crewleden van Eric Clapton, met wie hij optrad tijdens een popfestival. Jaren eerder, tijdens het Montreux Jazz Festival in 1982, ontmoet Vaughan popster David Bowie. Maanden later vraagt Bowie of Vaughan wil meespelen op zijn album Let's Dance, waaronder het titelnummer.

Debuutalbum

In 1983, hetzelfde jaar dat Bowie's Let's Dance verschijnt, brengt Stevie Ray Vaughan met begeleidingsband Double Trouble zijn debuutalbum Texas Flood uit. De aanwezigheid van Vaughan op wel drie hitsingles van Bowie ('Let's Dance', 'China Girl', 'Modern Girl') helpt de plaatverkoop enorm en de gitarist scoort een hitje in de VS met 'Pride And Joy', ook te vinden op de soundtrack behorend bij een reeks spijkerbroekencommericals.

Godfather of Soul

Vanwege dit succes wordt Vaughan een veel gevraagd sessiemuzikant, vooral bij collega bluesartiesten. Ook helpt hij 'The Godfather of Soul', James Brown, met zijn laatste grote hit: 'Living In America', geschreven door Dan Hartman en soundtrackproducer Charlie Midnight. Het liedje komt op Browns album Gravity terecht en in de film Rocky IV.

Miami Vice

In hetzelfde jaar als de vierde Rocky-film wordt Stevie Ray Vaughan benaderd om gitaar te spelen op het debuutalbum van acteur Don Johnson, destijds de hoofdrolspeler in de serie Miami Vice. Op het album doen ook andere bekende gitaristen mee, waaronder Dweezil Zappa, Ron Wood (The Rolling Stones) en Dickey Betts (The Allman Brothers Band).

Manhattan

Zangeres Jennifer Warnes scoort in Nederland grote hits met haar duetten met Bill Medley ('(I've Had) The Time Of My Life', 1988) en Harry Belafonte ('Skin To Skin', 1989), maar ze heeft in 1987 al een bescheiden hit met het door Leonard Cohen geschreven 'First We Take Manhattan'. Producer Roscoe Beck nodigt Vaughan uit de kenmerkende gitaarpartij in te spelen.

Broederliefde

Een jaar voor zijn dood scoort Stevie Ray Vaughan zijn grootste solohit in de VS met de single 'Crossfire', dat de eerste plek behaalt in de Amerikaanse rockcharts. In Nederland staat Vaughan nooit onder eigen naam in de hitlijsten. Met de single 'Tick Tock' bereikt hij eind 1990 postuum de Nederlandse hitparade als de helft van het duo The Vaughan Brothers, met zijn oudere broer Jimmie. De laatste opnames van Vaughan zijn geproduceerd door Chics Nile Rodgers.

Ster advertentie
Ster advertentie