Programma

Het wonderlijke verhaal achter Damon Albarns' Gorillaz

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het wonderlijke verhaal achter Damon Albarns' Gorillaz

Gorillaz is misschien wel de meest bijzondere band uit de popgeschiedenis. De band bestaat namelijk niet uit echte bandleden, maar virtuele wezens uit de fantasie van Damon Albarn en kunstenaar Jamie Hewlett.

Virtuele band

Het is de vriendschap tussen illustrator Jamie Hewlett en Blur-brein Damon Albarn die ten grondslag ligt aan het ontstaan van Gorillaz. Beide mannen delen samen een flatje in London, nadat ze allebei een lange stukgelopen relatie achter de rug hebben. Ze worstelen zichzelf door het leven met feestjes en het kijken naar muziekzender MTV. Er is alleen één probleem: ze vinden de bandjes die op de zender voorbijkomen vaak helemaal niks.

Ze denken na over hoe de perfecte band dan wél zou moeten klinken en formeren die vervolgens: Gorillaz. Een virtuele band, zonder echte mensen, geïllustreerd door Hewlett en muzikaal begeleid door Albarn. De band bestaat uit vier leden: bassist Murdoc, drummer Russel, de jonge gitariste Noodle en zanger 2-D. De muzikanten zijn verzonnen creaties, maar wie denkt dat deze leden geen verhaal hebben en geheel toevallig bij elkaar zijn gezet, komt bedrogen uit.

Murdoc en 2-D

Het verhaal begint op 15 augustus 1997. Murdoc Niccals probeert in te breken bij The Organ Emporium. Zij hebben veel instrumenten en Murdoc wil er graag een aantal stelen. Dit mislukt en hij rijdt met zijn vluchtauto in op muzikant Stuart Pot. Stuart verliest een tand, maar heeft er een vriend bij. Een tijdje later rijdt Murdoc nog een tand uit Stuart's gezicht als hij indruk probeert te maken op een vrouw. De twee akkefietjes leveren Stuart zijn bijnaam 2-D op: 'two dents'.

Russel

Een jaar later erft Murdoc de spookachtige Kong Studios in Essex in Engeland. Hij wil maar één ding: een band beginnen. Samen met zijn muzikale vriend 2-D, maar twee man maakt nog geen band. Gelukkig ontmoeten ze niet veel later Russel in een platenzaak. Russel komt oorspronkelijk uit New York en wordt na demonische possessie geschorst van zijn privéschool. Later belandt hij in een vier-jaar-durende coma. Na zijn herstel raakt hij bevriend met jongens die veel naar hiphop luisteren. Door het muziekgenre voelt hij zich beter en kan hij zijn demonische verleden achter zich laten. De toekomst ziet er stralend uit. Maar niet voor lang: zijn nieuwe vrienden worden doodgeschoten tijdens een schietpartij. De zielen van zijn overleden vrienden nemen zijn lichaam over. Dit geeft Russel zijn kenmerkende gloeiende ogen en onvoorstelbare muzikale krachten.

Voor de familie van Russel is het genoeg geweest in New York. Zij willen vluchten van alle problemen en verhuizen naar Engeland. Daar valt de jonge Russel als een blok voor Murdoc’s beginnende bandje en de heftige levensstijl.

Noodle

De band mist nog één essentieel onderdeel in de groep: een gitarist. Deze rol wordt in eerste instantie vervult door Paula, de vriendin van 2-D. Maar Murdoc krijgt een verhouding met Paula die roet in het eten gooit. Russel betrapt ze op de wc’s in de Kong Studios. Uit woede slaat Russel Murdocs neus aan stukken en gooit hij Paula per direct uit de band.

De leden plaatsen een vacature in muziekmagazine NME. Nog op dezelfde dag wordt er door een postorderbedrijf een container naar hun huis gestuurd. In deze container zit een achtjarig Japans meisje met geheugenverlies. Ze heeft één ding bij zich: een gitaar. Ze spreekt alleen Japans, een taal die de jongens niet verstaan. Eén woord verstaan ze wel: ‘Noodle’. Het wordt de bijnaam van het meisje, die de laatste plek in de band vervult.

Een verhaal zonder einde

Wie denkt dat de fantasie van Jamie en Damon hier ophoudt heeft het mis. Met elk nieuw album wordt er een nieuwe fase aan het verhaallijn toegevoegd en krijgen fans een inkijkje in het huidige leven van de virtuele muzikanten. Het bepalen van de thema’s gaat vaak samen met het creëren van de muziek, zegt Jamie Hewlett er zelf over. “Waar zijn we in geïnteresseerd, waar zijn we niet in geïnteresseerd, wat is er aan de hand in de wereld, wat willen we vertellen", aldus Jamie.

Song Machine

Gorillaz is druk bezig met het nieuwe project Song Machine. In een interview met Exclaim laat de band weten: "Song Machine is een hele nieuwe manier van doen wat we doen. De wereld beweegt sneller dan een supercharged deeltje, dus we moeten klaarstaan om iets te releasen. We weten niet eens wie de volgende is die de studio instapt. 'Song Machine' draait op pure chaos. Wat er ook komt, we zijn klaar om te produceren alsof er geen morgen is. Voor het geval dat." 'Momentary Bliss', een samenwerking met Slowthai en Slaves werd al eerder gedeeld. Op 27 februari kwam 'Song Machine Episode 2' uit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gorillaz in de Top 2000

Gorillaz staat twee keer in de laatste editie van de Top 2000. 'Feel Good Inc' staat op nummer 649 en 'Clint Eastwood' staat op nummer 765. Benieuwd hoe de nummers door de jaren heen zijn gestegen en gedaald? Je checkt het hier.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie