Programma

Luisteraar over aardbevingen Groningen: 'Je hebt angst én schade'

  1. Nieuwschevron right
  2. Luisteraar over aardbevingen Groningen: 'Je hebt angst én schade'

Jan-Willem Start Op is de petitie Gas Op Die Lolly gestart om Groningse bewoners van het aardbevingsgebied te steunen. Ook luisteraar Rudi is de dupe: "Op een gegeven moment word je er zo moe van dat je ook geen energie meer hebt.”

Wouter van der Goes en Frank van 't Hof passen deze week op de winkel van Jan-Willem Start Op. En natuurlijk zetten zij dan ook de Gas Op Die Lolly-actie voort. Ze bellen daarom met luisteraar Rudi, die al ruim acht jaar te maken heeft met de gevolgen van de aardbevingen in de provincie. “Wij zijn van oorsprong geen Groningers, dus of we echt recht van spreken hebben weet ik niet", begint Rudi zijn verhaal. In 2011 verhuisde hij met zijn vrouw en kinderen naar Groningen, waar ze in 2012 voor het eerst werden geconfronteerd met een beving. "Dan heb je toch angst aan de ene kant en aan de andere kant schade. En dan heb je een huis waarvan ze op een gegeven moment zeggen: ‘dit is niet veilig meer’.”

Afhandeling schade lang proces

De familie kreeg te maken met flinke schade, waaronder verzakkingen. Na onderzoek moest er flink worden geklusd om het huis weer te herstellen. "Ze hebben de woonkamer hier tot op de fundering gestript en weer opnieuw moeten opbouwen", vertelt Rudi. Daarmee was de kous alleen nog niet af voor het gezin. De schade moest vervolgens ook nog worden afgehandeld en dat proces neemt bij Rudi, net als bij veel andere gedupeerden, al jaren in beslag. Bij Rudi is het zelfs zo dat de geconstateerde schade later weer in twijfel werd getrokken. “Dan zeggen ze: ‘We hebben niet gemeten met het goede meetinstrument. Op een gegeven moment word je er zo moe van dat je ook geen energie meer hebt.”

Gas Op Die Lolly

En die frustratie en machteloosheid van Rudi snijdt precies het punt aan dat Jan-Willem en Jeroen willen maken met de petitie. De mannen hopen te bereiken dat alle dossiers (schade en versteviging) uiterlijk eind 2021 zijn afgehandeld en dat de meest schrijnende gevallen de hoogste prioriteit krijgen. "Zij zijn vaak de wanhoop nabij en kunnen geen kant op", zei Jan-Willem eerder over de gedupeerden.

Wil jij Jan-Willem Start Op! steunen en de petitie tekenen? Dat kan via gasopdielolly.petities.nl.

Rudi blij met 'Gas Op Die Lolly' petitie: "Ik hoor al twee jaar niks"

JAN-WILLEM START OP

Je hoort Jan-Willem Start Op! elke werkdag van 06.00 tot 09.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP (de getoonde muur staat niet in het huis van Rudi)

Ster advertentie
Ster advertentie