Programma

Populaire covers

  1. Nieuwschevron right
  2. Populaire covers

Janelle Monae bracht vandaag een cover van 'Heroes' van David Bowie uit. Reden om eens te kijken naar covers die populairder waren dan het origineel.

Heroes

Zangeres Janelle Monae ('Tightrope') coverde voor een WK voetbal reclamecampagne een van David Bowie's klassieker 'Heroes'. Of Janelle's versie populairder wordt dan het origineel? We betwijfelen het, maar je weet maar nooit... Dat wil niet zeggen dat een lied in de remix het niet verder kan schoppen dan de eerste opname! Een aantal voorbeelden:

Respect

Het nummer 'Respect' was de tweede single van Otis Reddings album Otis Blue: Otis Redding Sings Soul. Het schrijven van dit liedje kostte de zanger slechts 20 minuten. Otis' versie van 'Respect' eindigde op de 35e plaats in de hitlijst. Op Valentijnsdag 2 jaar later, in 1967, nam Aretha Franklin haar versie van het nummer op. Het werd een enorm succes: Het nummer eindigde op 1 in de Amerikaanse hitlijsten en er werden meer dan een miljoen exemplaren van verkocht.

Hurt

De originele versie van 'Hurt' is afkomstig van Nine Inch Nails. Het nummer verscheen in maart 1994. Bijna 10 jaar later bracht Johnny Cash een coverversie uit. Het werd het laatste nummer dat hij uitbracht voordat de countryzanger in september 2003 overleed. De bijgaande videoclip werd meermaals bekroond. Saillant detail: Het huis waar Cash met zijn vrouw woonde tot zijn dood, dat ook decor was voor de videoclip, brandde 4 jaar later volledig af. Het was op dat moment eigendom van Bee Gees-zanger Barry Gibb. Gelukkig hebben we de beelden nog...

Nothing Compares 2 U

Begin jaren '80 schreef Prince het liedje 'Nothing Compares 2 U' voor The Family, een band opgericht door Prince als hobbyproject. Het nummer werd niet uitgebracht op single, maar verscheen alleen op het album van de band. In 1990 nam Sinéad O'Connor het nummer opnieuw op. Dit nummer betekende de grote doorbraak van de Ierse zangeres, mede dankzij de videoclip met die beroemde traan.

Mad World

'Mad World' van zanger Gary Jules stond in 2001 op de soundtrack van de film Donnie Darko, maar het grote succes kwam pas in 2006 toen het nummer gebruikte werd in reclames, o.a. voor de game Gears Of War. Het origineel van dit nummer is afkomstig van Tears for Fears, die er ook een aanzienlijke hit mee scoorden. Hun versie heeft wel een hele andere sound...

Hound Dog

'Hound Dog' was de enige grote hit van Big Mama Thornton, uitgebracht in 1952. Het nummer, dat bekend staat als een van de iconische Rock & Roll songs, is sindsdien meer dan 250 (!) keer gecoverd. Maar de meest bekende uitvoering van dit nummer is natuurlijk van... Elvis Presley. Wereldwijd verkocht Presley ruim 10 miljoen singles van het lied.

Of je de covers ook daadwerkelijk mooier vindt dan het origineel, dat is een kwestie van smaak. Wat vind jij? Laat je reacie hiernaast achter.

Ster advertentie
Ster advertentie