Programma

Nu loopt je digitale klok ineens voor

  1. Nieuwschevron right
  2. Nu loopt je digitale klok ineens voor

Als jij vorige maand je digitale klokken goed hebt gezet, lopen ze nu ineens voor op de werkelijke tijd!

Europese netbeheerders

Vorige maand is Gerard tot de ontdekking gekomen dat zijn digitale klokken achterlopen. Nu kan hij het even niet meer volgen: lopen ze nu ineens voor op de tijd? Dat klopt helemaal, want de afgelopen maand hebben Europese netbeheerders er samen voor gezorgd dat alle klokken weer goed staan. Maar als jij jouw digitale klokken vorige maand al gelijk hebt gezet, lopen ze nu dus voor!

Beluister hieronder het fragment uit Ekdom In De Ochtend:


Wekker

Maar hoe zit dat nou ook alweer precies? Gerard vertelt vorige maand over zijn bizarre ontdekking. "Ik dacht: hoe kan het nou dat mijn wekker ineens vier minuten achter loopt? De wekker op mijn telefoon gaat gewoon keurig om 4.44 uur af, terwijl de elektrische wekker op 4.40 uur staat. Toen dacht ik: ik kan nog vier minuten blijven liggen, maar dat is dus niet zo."

Beluister hieronder Gerards hele verhaal over zijn ontdekking:

Alle klokken aangesloten op het elektriciteitsnet lopen 5 minuten achter. Dit is waarom!

50 keer per seconde

Wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack weet er het fijne van. Hij legt Gerard vorige maand uit dat het probleem alles te maken heeft met het lichtnet, waarop bijvoorbeeld ook je digitale wekker en magnetron zijn aangesloten. "De stroom in dat lichtnet gaat steeds op en neer van plus naar min. Dat gebeurt 50 keer per seconde. Je digitale klok weet precies wanneer de stroom heen en terug is gegaan. Als dat 50 keer is gebeurd, telt het apparaat er een seconde bij."

Quote

Als de stroom bijvoorbeeld 49 in plaats van 50 keer per seconde op en neer gaat, staat je klok na een paar weken een aantal minuten achter.

Wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack

Op hol geslagen

Elk land in Europa levert een bepaalde hoeveelheid stroom aan. Ter Braack vertelt dat twee Zuid-Europese landen een conflict met elkaar hebben. Zij leveren nu dus minder stroom en daarom is de frequentie van het geleiden van stroom in heel Europa op hol geslagen.

Beluister hieronder het fragment uit Ekdom In De Ochtend:

Adriaan legt uit: zo werkt Hz uit je stopcontact waardoor je klok ineens achter loopt

Ekdom In De Ochtend
DJ: Gerard Ekdom
Elke werkdag 6.00 tot 9.00 uur

Ster advertentie
Ster advertentie