Programma

Lindsay en Niki strijden om een plek op het WK Kunstschaatsen: 'We gaan het eerlijk uitvechten'

  1. Nieuwschevron right
  2. Lindsay en Niki strijden om een plek op het WK Kunstschaatsen: 'We gaan het eerlijk uitvechten'

Het WK Kunstschaatsen komt er aan en Nederland heeft twee absolute favorieten: Lindsay van Zundert en Niki Wories. Er kan alleen maar één naar het WK en in Spijkers met Koppen vertellen ze over de strijd om een ticket voor het WK.

Waar veel kinderen kiezen voor voetbal of hockey, staan Niki en Lindsay al van jongs af aan op het ijs. Niki (24) is de dochter en zus van kunstrijdsters. Het kunstrijden zit bij haar dus in het bloed, haar moeder zat zelfs in de grote droom van Willemijn: Holiday On Ice.

Voor de vijftienjarige Lindsay was dat heel anders: "Ik was in de Efteling, daar hadden ze een schaatsbaan opgezet. Ik vond het schaatsen leuker dan het park zelf. Toen kreeg ik voor mijn zevende verjaardag een proefles kunstschaatsen. Sindsdien ben ik het altijd blijven doen en wilde ik beter worden."

Vriendjespolitiek

Er mag maar één van de twee kunstschaatsers naar het WK in maart en de Olympische Spelen volgend jaar. Bij shorttrack en langebaanschaatsen is het meteen duidelijk wie er wint, maar kunstrijden is een jurysport en daar gaat het nét even anders. Lindsay: "Het gaat echt over hoe goed je alles uitvoert en daar beoordeelt de jury over."

Niki vertelt dat het soms vriendjespolitiek is: "Als er USA of RUS achter je naam staat, helpt het mee. Je krijgt meer punten als de jury je coach kent. Daarom is het lastig voor ons om naar boven te klimmen. Maar door Linsday en mij gaan ze de naam NED wel meer zien."

Per wedstrijd mag er maar eentje door en daarom is er enige rivaliteit tussen de twee meiden. Zelf zijn ze er nuchter onder. "We gaan het eerlijk uitvechten", zegt Niki. "We moeten zien wie de meeste punten krijgt en de hoogste score en dan zien we het wel", vult Lindsay aan.

Ben je benieuwd naar het hele gesprek met Lindsay en Niki? Luister het hieronder terug:

Spijkers met Koppen

Je hoort Spijkers met Koppen elke zaterdag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: Lindsay van Zundert

Ster advertentie
Ster advertentie