Programma

Valensia ging ver over het budget voor zijn wereldhit

  1. Nieuwschevron right
  2. Valensia ging ver over het budget voor zijn wereldhit

De jonge Aldous Clarkson alias Valensia zat weken in de studio om het nummer Gaia op te nemen, tot ergernis van zijn platenfirma. Hij vertelt er alles over in Top 2000 a gogo.

Twee weken lang zit Valensia in de Hilversumse Wisseloord Studio koortjes op te nemen voor het nummer Gaia, gebaseerd op Griekse mythologie. Wanneer een afgevaardigde van zijn platenmaatschappij een bezoek brengt aan de studio om te informeren hoe ver Valensia is, zegt hij dat ze aardig op weg zijn met het nummer. Verschikt reageert de platenfirmamedewerker dat ze normaal gesproken in die tijd een volledig album opnemen. Uiteindelijk kreeg Valensia groen licht. "Maar oh wee, als het mislukt!", zei de manager.

Big in Japan

Met een ton aan productiekosten is Gaia van Valensia de duurste single ooit gemaakt, in elk geval op Nederlandse bodem. Robby Valentine speelt piano op het muzikale epos. Eind 1993 wordt het nummer in bijna dertig landen op single uitgebracht. In Nederland bereikt het de tweede plek, ingeklemd tussen de rockballads van Meat Loaf en Bryan Adams. Het nummer scoort vooral goed in Japan, waar er honderdduizend exemplaren van worden verkocht. "Plukken haar werden afgeknipt als souvenir", lacht Valensia.

Valensia vertelt in Top 2000 a gogo hoe het nummer ontstond en hoe hij als superster onthaald werd in Japan:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Valensia in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2020 staat Gaia van Valensia op nummer 1270 in de NPO Radio 2 Top 2000. Benieuwd naar het stijgen en dalen van het nummer in de lijst? Check dan onze statistieken!

Foto omslag: YouTube still

Ster advertentie
Ster advertentie