Programma
KRO-NCRV

Saskia Smith biedt ouders hulp met financiële handleiding voor pubers

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Saskia Smith biedt ouders hulp met financiële handleiding voor pubers

Jongeren lijden onder geldstress, meldde het AD maandag. Puberdeskundige Saskia Smith, die een financieel handboek voor iedereen met pubers schreef, geeft bij De Wild in de Middag advies aan ouders.

Saskia legt uit dat je het inzichtelijker zou kunnen maken voor die pubers, door eerlijk en duidelijk te zijn over kosten. ”Ik zei zelf eerst ook tegen mijn pubers: korter douchen, want het wordt allemaal veel te duur. Zij vroegen dan aan mij: 'Maar wat is dan duur?' Ik zeg dan ook gewoon eerlijk: eerste betaalden we 175 euro en nu 375 euro. Toen ik dat zo zei begrepen ze het ook.”

In gesprek

Bespaartips werken volgens Saskia altijd, maar het helpt ook vaak om even met je puber te gaan praten. "Ik probeer het ook altijd niet in de sfeer te krijgen van we moeten besparen, want dat maakt het ook altijd een beetje beangstigend voor kinderen.” Saskia legt uit hoe je hier nou wel het best met je kinderen over kan praten. “Voer een gesprek waarin je vraagt wat geld voor jou betekent. Dat je vraagt: vind jij 200 euro voor gympen nou veel of niet?"

Deze groep pubers heeft ook nog niet vaak geld in hun handen gehad. “Het is voor hen heel abstract, het is iets wat achter een tikkie zit, of ergens op een app." Saskia sluit af met nog een goede tip: “De allerbelangrijkste tip is dat je ze ook laat zien dat je van geld mag genieten. Je moet ze bijvoorbeeld ook leren dat als je jouw eerste eigen salaris hebt, dat het leuk is om dan zelf een trui te kunnen kopen. Dus leren geld uitgeven en leren ervan te genieten."

Luister hieronder het hele gesprek waarin Ruud en Bridget vertellen over de dure uitgaves van hun eigen kinderen.

De Wild In De Middag

Je hoort De Wild In De Middag iedere maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie