Programma

Boer Jeroen: 'We hebben niks meer te verliezen'

  1. Nieuwschevron right
  2. Boer Jeroen: 'We hebben niks meer te verliezen'

De boeren van Farmers Defence Force gaan woensdag demonstreren. Jeroen van Manen is een van de boeren die mee demonstreert en vertelt erover in Jan-Willem Start Op!

Veiligheidsregio Utrecht maakte bekend dat landbouwvoertuigen verboden zijn bij de geplande demonstratie bij het RIVM. De toegangsweg naar het RIVM is afgesloten met betonblokken, hekken en zwaar bouwmaterieel. De burgemeester heeft ministerie van Defensie om bijstand gevraagd. Gaat Jeroen zich houden aan het tractorverbod? "Ja toch wel. Je kunt niet anders. Als een demonstratie opgedoekt of verboden gaat worden bereik je je doel helemaal niet", vertelt Jeroen.

'We hebben niks meer te verliezen'

Waarom gaat hij demonstreren? "Omdat mevrouw Schouten dusdanig slecht wil luisteren naar de sector en naar de boeren in het verzinnen van oplossingen voor het stikstofprobleem", legt hij uit. "Dat er nu een maatregel is afgekondigd dat een boer verplicht wordt om zijn dieren te ondervoeden is voor de meeste boeren wel een moment van: 'tot hier en niet verder'. We hebben niks meer te verliezen."

Sympathie

Wouter geeft aan dat sommige mensen misschien wel klaar zijn met alle demonstraties. Hoe sympathiek moet je blijven als boeren? "Uiteindelijk niet, want die boeren zitten niet voor niks op de weg. Het is echt noodzaak. Het is niet omdat ze te weinig geld krijgen of ontevreden zijn. Het is een hele beroepsgroep die zich niet gehoord voelt."

Speelt de gunfactor een grote rol? "Uiteindelijk zullen we proberen om het zo lang mogelijk hoog te houden", geeft Jeroen aan. "Maar als je strijdt voor je gezin of je bedrijf dan maakt die gunfactor niks meer uit. Als mensen in een situatie zitten waar ze niks meer te verliezen hebben dan zal het helaas ook zonder sympathie gaan."

Wanneer zijn de boeren tevreden? Je hoort Jeroens antwoord hieronder:

JAN-WILLEM START OP!

Je hoort Jan-Willem Start Op! elke werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie