Programma

Bijna weggegooide hit

  1. Nieuwschevron right
  2. Bijna weggegooide hit

Sommige hits waren bijna in de vergetelheid verdwenen of zelfs nooit opgenomen. Zo heeft Radioheads Thom Yorke een bloedhekel aan de hit 'High & Dry'.

Kip zonder kop

De leden van de Britse band Radiohead kennen elkaar al halverwege de jaren 80. Er wordt een band geformeerd onder de naam On A Friday, maar eind jaren 80 is Yorke korte tijd de zanger van de punkband Headless Chickens. Daar is nu een video-opname van opgedoken, uit 1989, waarin een vroege uptempo versie te horen is van de latere Radiohead-hit 'High & Dry'.

Lijkt teveel op Rod Stewart

In 1991 wordt besloten de band On A Friday voort te zetten. Er wordt ook een demo opgenomen onder de naam Shindig, maar uiteindelijk valt de keuze op Radiohead, naar het nummer 'Radio Head' van Talking Heads. 'High & Dry' wordt in een langzamere versie opgenomen voor het debuutalbum Pablo Honey, maar de band vindt de nieuwe versie teveel lijken op iets van Rod Stewart. Wellicht 'Maggie May'?

Afgestoft voor hergebruik

Tijdens de opnames van het tweede album, The Bends uit 1995, wordt 'High & Dry' weer afgestoft en opnieuw gemixt. Radiohead stopt niet heel veel tijd in het opnieuw arrangeren van het liedje, de plaatversie is gewoon een opgefriste demo-opname. Het is de eerste single van The Bends, gekoppeld aan 'Planet Telex'. In Nederland flopt de single, in de Britse Top 40 bereikt het de zeventiende plek.

In de houdgreep

Radiohead speelt 'High & Dry' bijna nooit meer live en zanger Thom Yorke geeft in 2007 al toe dat het een eis van de platenmaatschappij Parlophone was om het nummer 'High & Dry' op cd te zetten. "Ze hielden me in een houdgreep", aldus Yorke. "Het is geen slecht liedje. Het is een heel erg slecht liedje!" NPO Radio 2-luisteraars denken er anders over, want 'High & Dry' staat in de Top 2000.

Jamie Cullum

Wie op YouTube op zoek gaat naar verschillende versies van 'High & Dry' komt talloze covers tegen. Voor zijn grote doorbraak nam Jamie Cullum het ook al op. Zijn lome versie van 'High & Dry' is in 2002 de enige single van zijn tweede album Pointless Nostalgic. Cullum scoort twee jaar later zijn eerste hit in Nederland met een andere cover: 'Everlasting Love' van Robert Knight (de eerste hitversie is van Love Affair, U2 doet het later ook).

Ster advertentie
Ster advertentie