Programma
KRO-NCRV

De Gouden Snaar: Willie Weeks speelde met talloze muziekiconen

foto: YouTube-screenshot
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Snaar: Willie Weeks speelde met talloze muziekiconen

De Gouden Snaar is de serie waarin Emmely de Wilt beste bassisten van Nederland en daarbuiten eert. Deze week in de spotlights: Willie Weeks.

Het cv van Willie Weeks is onnoemelijk groot. Hoewel zijn naam je misschien niet zoveel zegt, zijn de platen waarop zijn baspartijen de ritmesectie schwung geven van grote waarde geweest voor de rock, soul en country. De Amerikaan, geboren in 1947 in North Carolina, weet al op zijn 12e dat zijn toekomst in de muziek ligt. Hij sluit zich aan bij de lokale gospelgroep en al snel reist hij met diverse bands naar alle uithoeken van de VS. Op bas begeleidt Weeks de legendarische soulzanger Donny Hathaway. De baspartij die in 1970 op Voices Inside terecht is gekomen, staat bij kenners te boek als een van de meest iconische ooit.

Bij de Stones

Door Hathaway speelt Willie Weeks zich in de kijker bij iconen in andere genres. Stevie Wonder en Aretha Franklin zijn enorm geïnteresseerd in het werk van Weeks, maar later nodigen ook David Bowie en George Harrison hem uit in de studio. In 1973 belandt Weeks in een jamsessie met onder andere Mick Jagger en David Bowie in Ronnie Woods huis. Ze nemen een liedje op dat Mick samen met Ronnie heeft geschreven, en die ken je wel: It's Only Rock N' Roll (But I Like It).

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eindeloos

Dat nummer wordt een doorslaand succes en betekent de echte doorbraak voor Willie Weeks. In de jaren daarna blijft Weeks doorstomen en neemt hij muziek op met bijvoorbeeld Kenny Rogers, Al Jarreau, Robert Cray, Alicia Keys, Boz Scaggs, John Mayer en Mark Ronson (hij speelt bas op een paar liedjes van zijn hitalbum Uptown Special). Hij belandt ook in de tourbands van The Doobie Brothers, Eric Clapton en Steve Winwood. De lijst is eindeloos, maar echt ein-de-loos.

De Gouden Snaar: Willie Weeks

Video niet beschikbaar

De Gouden Snaar

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies, waarin de beste drummers ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Snaar eert Emmely dit keer de beste bassisten in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat! Bekijk hier het overzicht van alle bassisten die besproken zijn in De Gouden Snaar.

Ster advertentie
Ster advertentie